Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een meelworm eten? Veel mensen moeten er niet aan denken. Dieren daarentegen doen het makkelijker. En dat is goed, want insecten zitten vaak boordevol eiwitten. Een groep studenten van de opleiding Toegepaste Biologie in Den Bosch ging op onderzoek uit: zijn deze dierlijke eiwitten ook de toekomstige voeding van andere dieren? Of van de mens? Ze vertellen je er graag over in onderstaand verhaal.

 

Meelwormen zijn een eiwitrijke én duurzame voedingsbron voor mens en dier. Mariëlle: “We eten veelal vlees van bijvoorbeeld een koe. Maar een koe moet je ergens stallen en heeft veel voer nodig. Dan is er nog de CO2-uitstoot van de veehouderij. Meelwormen zijn daarmee een veel efficiëntere voedingsbron; ze nemen weinig ruimte in.”

 

Insecten kweken

De studenten onderzoeken in opdracht van het bedrijf Wadudu hoe ze door middel van meelwormen dierlijke eiwitten kunnen produceren, die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld diervoeding. In een insectenlab houden zij de meelwormen warm op verschillende temperaturen. Wat werkt goed en wat minder? Remo: “Wij hebben één bak op 20 graden staan en een andere op 27 graden. In de resultaten zien we al wat hierin het verschil maakt. Bij een temperatuur van 27 graden verbruiken de meelwormen meer water. Dit is waardevolle informatie voor de rest van het onderzoeksproces!”

 

De toekomst?

Dan de grote vraag die blijft terugkeren in het insectenlab: worden insecten met hun vele eiwitten het voedsel van de toekomst? Kelly: “De eerste stap is onderzoeken wat er gebeurt als het verwerkt wordt in bijvoorbeeld diervoeding. Of insecten ook echt voeding worden voor de mens? Ik denk dat onze samenleving daar nog wel even ruim tijd voor nodig heeft. Het zit in ieders hoofd dat insecten eng zijn. Dat vond ik zelf ook een beetje toen ik aan dit project begon, maar na een jaar hiermee bezig te zijn weet ik beter: insecten zijn helemaal niet eng of vies. Grappig is wel dat insecten al best veel in producten worden verwerkt zonder dat we het weten, bijvoorbeeld in een hamburger. We moeten er langzaamaan naartoe dat deze eiwittransitie de toekomst wordt, maar dat gaat denk ik nog wel even duren. Wel tof om eens te zien welke mogelijkheden er allemaal nog meer zijn met onze voeding!”