Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een langgekoesterde wens is voor tweeling Jule en Loes van Hout (20) uit Boekel in vervulling gegaan. Ze zijn zondag voor hun opleiding Toepaste Biologie aan HAS Hogeschool in Den Bosch vertrokken naar Zuid-Afrika.

Link naar het artikel in het Brabants Dagblad van 10 april 2019

,,Ik ben een doener, geen type voor een kantoorbaan. In de buitenlucht zijn en daarbij dieren helpen vind ik heel fijn", zegt Jule van Hout. Loes vult aan: ,,Biologie trekt mij aan, ik heb wel nog even getwijfeld om een opleiding tot verpleegkundige te volgen. Maar de interactie tussen dieren en planten vind ik toch leuker.” Ze zitten inmiddels in hun derde leerjaar aan de HAS. ,,We hebben altijd gezegd eens een keer samen op vakantie te gaan in Afrika. Nu volgen we zestien weken lang een stage bij het Mogalakwena Research Centre (MRC) in Alldays. En omdat we er toch zijn, gaan we aansluitend nog drie weken rondreizen.” Het contact met MRC werd begin 2018 gelegd.

 

‘Big five’

Loes: ,,We hebben er altijd van gedroomd samen de ‘big five’ te bekijken: buffel, luipaard, leeuw, olifanten én neushoorn. Grote, wilde dieren die in hun eigen omgeving leven. Jule: ,,We zijn een echte tweeling, er is maar weinig dat we niet samen doen. Dat we nu de kans krijgen ver weg te gaan, geeft echt een kick.”  De afgelopen zomer is de voorbereiding voor het veldonderzoek in Zuid-Afrika  begonnen; van een visumaanvraag tot de aanschaf van een verrekijker en camouflage kleding. Ze hebben ook een weblog ingericht. Hun belevenissen zijn te volgen via de website twinnies.gaatverweg.nl.

 

Plantetende dieren

Jule doet in Zuid-Afrika onderzoek naar plantetende dieren, herbivoren zoals giraffen, antilopes en olifanten. Bedoeling is dat de onderzoeksresultaten toegevoegd worden aan reeds bestaande studies. ,,Het is een meerjarig onderzoek en kijkt naar de verandering in de natuur op lange termijn. Waarom verplaatsen dieren zich naar een ander gebied? Heeft dat te maken met droogte, voedselschaarste of gevaren in hun leefgebied?” Loes brengt de komende tijd het gedrag van apen in kaart. ,,Apenheul bezoeken is minder spannend en ook niet te vergelijken. In de vrije natuur zie je het natuurlijk gedrag van de dieren. Daar zijn andere factoren dan in een dierentuin, waar apen niet hoeven te zoeken naar voedsel, wat in de vrije natuur wel noodzakelijk is."