Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Maak kennis met Joshua Seelen! Oud-student Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool in Venlo. In 2020 studeerde hij af en wist al snel dat hij niet klaar was met leren.

Joshua vertelt hier zijn verhaal over hoe de stap naar doorstuderen is geweest voor hem en geeft ook advies voor toekomstige studenten.

In welke richting ben jij gaan door studeren? Hoe ziet je studie eruit?

Ik studeer de master Biology aan de Radboud Universiteit Nijmegen en daarin de specialisatie Conservation and Restoration Ecology. Eerst heb ik een pre-master gedaan om aan het niveau te wennen en om op hetzelfde niveau te komen. Dit is probleemloos gelukt, mede doordat heel veel onderwerpen overeen kwamen met een aantal opleidingsonderdelen die ik op de HAS heb gehad. In 2021 ben ik begonnen aan de master, waar ik vooral vakken volg zoals Management of Ecosystems, Quantitative Conservation Ecology en Microbiology of Wetlands. Dit zijn de enige verplichte vakken, hiernaast mag ik alle vakken zelf kiezen, dus ik kan vakken kiezen die voor mij interessant zijn. Dit zullen vooral ecologische vakken zijn. Verder moet je in de 2-jarige master, 2 keer een half jaar stage lopen, dus er is lekker veel praktijk ervaring. Je kan de stageplekken zelf bepalen. Verder wordt er binnen deze 2 jaar geoefend met het schrijven van een onderzoeksplan, een literatuuronderzoek en je moet een filosofisch vak volgen, bijvoorbeeld de waarde en ethiek van ecosystemen.
 

Waarom heb je ervoor gekozen om door te studeren?

Omdat ik vond dat ik nog niet uitgeleerd was. Ik heb op de HAS natuurlijk veel geleerd op het gebied van onderzoek doen en ecologische/biologische kennis vergaart. Ik vond dat ik nog veel meer te weten kon komen, met name op het gebied van ecologie. Ik wilde graag alles uit mezelf halen.

 

Hoe sluit deze opleiding aan op jouw vooropleiding aan de HAS?

Ik denk dat de HAS een hele goede basis geeft om deze master te kunnen volgen. Op de HAS word vooral gefocust op onderzoek doen en kennis vergaren in jouw vakgebied. Dat is mede ook de bedoeling van de master. De basis ecologische kennis werd mij bij de HAS al bijgebracht, dit wordt verdiept tijdens de master. Maar zonder de basis gehad te hebben zijn deze verdiepingen niet te begrijpen. Dit geldt hetzelfde voor het onderzoek doen.
 

Wat is je het meest bijgebleven van je studie aan HAS Hogeschool?

De kleinschaligheid en de daarmee gepaard gaande gezelligheid. Ik heb mij altijd heel erg thuis gevoeld op de HAS, er werd zo veel mogelijk gedaan om de studenten zich thuis te laten voelen. Ik kon ten alle tijden terecht bij de docenten met een vraag, of als er een probleem was. Als ik vrienden van mij hoor die op andere scholen zitten is dit toch vaak anders, en dan ben ik blij dat ik voor de HAS gekozen heb.
 

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Laat je niet leiden door vaste programma’s. Toen ik begon aan de HAS was de ecologie nog niet in de opleiding verwerkt, mij werd dan ook vertelt dat het volgen van ecologische vakken moeilijk zou worden. Een paar jaar later ben ik afgestudeerd als toegepast ecoloog, dus laat je niet beïnvloeden door iets wat niet mogelijk is, waarschijnlijk na goed overleg en inzet kunnen doelen altijd behaald worden. Verder adviseer ik om op je gevoel af te gaan, doe waar je plezier in hebt en wat je leuk vind, dit zorgt ervoor dat je je kan motiveren.