Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Veel gestelde vragen

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Je krijgt bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Bestuderen van het gedragen van krekels, het meten van de zetmeelvertering en het kwantificeren van fotosynthese zijn voorbeelden van practica.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Toegepaste Biologie?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 60 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Toegepaste Biologie te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 60 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met projecten of PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs). Hierbij komen vaardigheden als plannen, samenwerken, presenteren en zelfstudie aan de orde. Andere studenten hebben meer moeite met het vak (toegepaste ) genetica en het vak diervoeding.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens/toetsen of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in. 

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Toegepaste Biologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Toegepaste Biologie?

Na de hbo-opleiding Toegepaste Biologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) gebruiken.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Toegepaste Biologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie en onderzoeker plantenziekten, assistent veredelaar, onderzoeker fytopathologie, specialist diervoeding, onderzoeker insectenkweek, projectmedewerker watersystemen, onderzoeker dierenwelzijn, trainee biologische bestrijding.

Wat zijn de verschillen tussen Toegepaste Biologie in Den Bosch en in Venlo?

Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Na afronding van de opleiding krijg je hetzelfde diplima. Er is een verschil in werkwijze:

  • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een paar keer per jaar op bedrijfsbezoek of komt er een gastspreker uit het bedrijfsleven.
  • In Venlo heeft HAS Hogeschool een breed netwerk van partnerorganisaties. Studenten bezoeken minimaal één keer per week een aangesloten partner. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.


Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.

  • In Den Bosch studeren zo’n 3.400 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers etc.
  • In Venlo studeren zo’n 400 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Toegepaste Biologie.

Wil je écht ervaren wat de studie Toegepaste Biologie inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Daniëlle Graat. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Toegepaste Biologie (vestiging Venlo) en kan al jouw vragen beantwoorden.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie?

We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Is er een studentenvereniging verbonden aan de HAS vestiging Venlo?

In Venlo hebben we nog geen Studentenvereniging. Wel hebben we een studievereniging die actief is voor alle studenten van HAS Hogeschool in Venlo: studievereniging Verde.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.