Veel gestelde vragen
Je krijgt bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Bestuderen van het gedragen van krekels, het meten van de zetmeelvertering en het kwantificeren van fotosynthese zijn voorbeelden van practica.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 60 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Toegepaste Biologie te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 60 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met projecten of PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs). Hierbij komen vaardigheden als plannen, samenwerken, presenteren en zelfstudie aan de orde. Andere studenten hebben meer moeite met exacte vakken, zoals bijvoorbeeld scheikunde of statistiek.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Toegepaste Biologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Na de hbo opleiding Toegepaste Biologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Met de hbo opleiding Toegepaste Biologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie en onderzoeker plantenziekten, assistent veredelaar, onderzoeker fytopathologie, specialist diervoeding, onderzoeker insectenkweek, projectmedewerker watersystemen, onderzoeker dierenwelzijn, trainee biologische bestrijding.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Wil je écht ervaren wat de studie Toegepaste Biologie inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Daniëlle Graat. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Toegepaste Biologie (vestiging Venlo) en kan al jouw vragen beantwoorden.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
In Venlo hebben we nog geen Studentenvereniging. Wel hebben we een studievereniging die actief is voor alle studenten van HAS Hogeschool in Venlo: studievereniging Verde.
Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.