Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een nagelbijtende plant is niet iets wat je elke dag ziet. Toch is stress wel wat Buck (23), Vera (19) & Saskia (22) de taxusplanten in hun kas hopen te geven. Met de productie van Taxol kunnen ze namelijk veel levens redden. 

Deze challenge is een onderdeel van de hbo opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool in Venlo.

Groene held

“De taxusplant produceert Taxol. Dit is een chemische stof die gebruikt wordt bij chemokuren om de groei van kankercellen te remmen”, vertelt Buck. “Wanneer planten stress ervaren, maken ze meer van dit soort secundaire metabolieten aan om zichzelf te verweren tegen deze stressomstandigheden. Gunstig voor ons, want hierdoor kunnen meer mensen door dezelfde plant geholpen worden.” 
“Ook zorgt de verhoogde taxolwaarde ervoor dat de planten, nadat ze gemolken zijn, hergebruikt kunnen worden”, voegt Saskia hieraan toe. “Dat is beter voor mens én plant.” 

Bus gemist

Hoe maak je planten echter gestresst? Door te vertellen dat ze zich hebben verslapen? Of door ze te verrassen met een onverwacht tentamen? “Nee”, zegt Vera lachend. “Planten kunnen stress ervaren op verschillende manieren. Voor ons onderzoek hebben we gekozen voor droogte-, licht- en zoutstress. We hebben verschillende ruimtes waarin de planten onderworpen zijn aan deze soorten stress. Bij zoutstress dompel je de planten onder in zout water, bij lichtstress worden de planten blootgesteld aan verschillende soorten licht en bij droogte moeten de taxusplanten het doen met slechts een druppeltje water. Momenteel zijn we nog aan het testen welk type stress de meeste Taxol gaat opleveren.”

Slapeloze nachten

Dus… stress is goed? “Hoe meer Taxol we kunnen produceren zonder de plant te hoeven vernietigen, hoe beter”, weet Buck. “Op het moment dat je de plant vernietigt, moet je namelijk opnieuw beginnen.” 
“Om het hergebruik van taxusplanten echter rendabel te maken, moet de plant meer Taxol voortbrengen dan ze nu doet”, vertelt Saskia. “Hopelijk gaat ons onderzoek hier meer uitsluitsel over geven.” Het doel van het drietal is dan ook duidelijk. “We willen meehelpen om kanker op een goedkopere manier te bestrijden. Het kost nu vijf miljoen euro  om één liter Taxol te maken, maar we hopen dit terug te brengen naar één miljoen per liter Taxol.” Of het drietal zelf slapeloze nachten heeft van deze doelstelling? “Absoluut niet. Wij hebben er alle vertrouwen in.”

Hbo opleiding

Toegepaste Biologie

Als jij gek bent van biologie, zit je bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie helemaal op je plek. Je leert hier alles over dieren, planten en mensen. En over de invloed van voeding. Leren doe je hier niet alleen in theorie, maar ook direct in de praktijk. Voor je opdrachten en projecten ga je naar buiten: in de kas, het dierenverblijf of in het veld verzamel je de gegevens voor jouw onderzoek. Elk blok los je samen met je medestudenten een probleem uit de praktijk op. Zo ontwikkel je jezelf én draag je bij aan een gezonde, duurzame leefomgeving voor mens, dier en plant.

Meer over de opleiding