Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Studiekeuze

Ik heb al sinds in 13 jaar ben een bijbaantje bij boomkwekerij Fleuren, daar is de interesse in planten en zaadveredeling begonnen. Mijn vader werkt bij een hovenier, het kiezen voor een groene mbo opleiding was dus een logische stap. Op het mbo koos ik voor de richting boomteelt, en in leerjaar 3 stage liep ik stage bij Bayer in Nunhem. Tijdens die stage adviseerde ze me om de hbo opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool te gaan studeren. Ik ben naar de open dag geweest in Venlo, en wist meteen ‘dit wordt het’. De inhoud van de opleiding sprak me erg aan, de sfeer was goed en ik kreeg het gevoel dat de begeleiding door de kleinschaligheid erg goed zou zijn. Ter bevestiging van mijn keuze voor HAS Hogeschool heb ik een proefstudeerdag gevolgd, dan leer je de opleiding nog beter kennen dan op een open dag.

Doorstuderen na het mbo

De reden waarom ik heb gekozen voor doorstuderen is omdat ik in ieder geval wilde proberen of ik het kon. Daarnaast waren de functies die ik bij Bayer interessant vond op hbo niveau. Op mbo niveau is het werk bij Bayer vooral uitvoerend, op hbo niveau doe je meer onderzoek, en juist dat onderzoek doen vind ik erg leuk. Om de overgang van het mbo naar hbo goed te laten verlopen heb ik het Young Professionals Traject gevolgd op HAS Hogeschool. Ik heb hbo vaardigheden geleerd, en wiskunde en scheikunde bijgespijkerd. Wiskunde vind ik nog steeds het moeilijkste vak, maar door hard werken, lukt het me wel.

De opleiding

Het leukste aan het eerste jaar vond dat ik meer theorie heb geleerd over de groei en ontwikkeling van planten, zoals dna en hormonen, hoe planten voedingsstoffen uit de bodem opnemen en we doen onderzoek naar plantenziektes. Op het mbo had ik wel praktijkervaring opgedaan, maar ik kende ik de microbiologie die erachter zit niet. Naast theorie gaan we ook veel naar bedrijven, we hebben bijvoorbeeld een rondleiding gehad bij Limgroup. Ik vond het erg interessant om te zien hoe het bedrijf een nieuw gewas ontwikkeld, dit gewas verkoopt aan telers en ook nazorg levert. Na de rondleiding heb ik later ook nog een dag meegelopen met een assistent zaadveredeling, hierdoor kon ik meteen zien hoe de theorie uit de hoorcolleges van die week in de praktijk wordt toegepast. 

 

 

Toekomst

Ik heb gekozen voor de richting plant. In jaar 2 heb je een jaarproject, waarbij je een jaar lang aan een groot project werkt. Ik doe nu met een groep van 5 studenten onderzoek naar de invloed van ledverlichting op plantengroei bij Bayer. We hebben eerst een plan van aanpak geschreven, en starten nu met het onderzoek, waarbij we 1 dag per week in het laboratorium van Bayer aan het werk zijn. Aan het einde van het schooljaar presenteren we onze resultaten aan Bayer en op de HAS. In het 3e jaar ga ik stage lopen, de onderzoeksstage wil ik lopen bij een zaadveredelingsbedrijf in regio Venlo. De buitenlandstage weet ik nog niet precies, ik vind het vooral belangrijk dat ik er veel van leer. Als ik klaar ben met mijn opleiding denk ik dat ik ga werken in de zaadveredeling of iets met fytopathologie (plantenziektekunde).

Moet jij nog kiezen?

Advies van Mick

Door stages kun je heel goed uitvinden wat je leuk vindt, en vooral ook wat niet leuk vindt, dat is heel belangrijk. Als je weet wat je wil, kun je makkelijk keuzes maken.

En als je kiest voor doorstuderen, moet je wel echt gemotiveerd zijn.