Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een boek van Dolfje Weerwolfje, een armbandje of een filmbon. Dat verwacht je op het verlanglijstje van een meisje dat 6 jaar wordt. Maar een varken?! Jette lacht: “Ja, en ik heb hem nog gekregen ook.” Een paard had ze al. Een koe, die Milka heet, heeft ze zelf gekocht.

Aandacht voor dier en plant

Ze groeide op in het Limburgse dorp Maasbree. Lange tijd wilde ze veearts worden. Maar het vak natuurkunde staat absoluut niet op haar verlanglijstje. Jette besloot de HAS-opleiding Dier- en veehouderij te gaan doen. Na een half jaar kwam ze daarvan terug. “Te veel economie voor mij.” Gelukkig pakte haar overstap naar Toegepaste Biologie goed uit. “Er is aandacht voor zowel dier als plant. Dat vind ik allebei interessant.”

Elke dinsdag een excursie

De sfeer op HAS Hogeschool in Venlo noemt ze uitstekend, mede dankzij de kleinschaligheid. Het spreekt Jette vooral aan dat theorie en praktijk hand in hand gaan. “Je bent veel buiten de school. Elke dinsdag hebben we excursie. Meest recent? Een bezoek aan een bedrijf met rondeelkippen. Later hebben we ook kippenembryo’s onderzocht. Verder hebben we elke vrijdag practica. Zo hebben we afgelopen week bodemmonsters in een grasveld en een maïsveld genomen. Die onderzoeken we met name op de pH-waarde.”

Afvalwater duurzaam gebruiken

Niet minder leerzaam: haar onderzoek naar hergebruik van afvalwater van een tissuefabrikant in Swalmen. “Dat water, een kookvloeistof, heeft een pH-waarde van 13. We testen het nu uit op vijf soorten planten, waaronder Engels raaigras, zonnekruid en aardbeienplanten. Als de effecten positief zijn, is dat gunstig voor het milieu. Dan kun je het afvalwater duurzaam gebruiken.”

Voedingsadviseur in de wereld van de veehouderijen

Later wil ze het liefst voedingsadviseur in de wereld van de veehouderijen worden. “Ik wil op pad. Vee en bedrijven zien. Op kantoor zitten, is niks voor mij.” Ze vertelt haar verhaal om half negen ’s ochtends. Geen vragen meer? Mooi! Dan gaat Jette nu halsoverkop naar de BrightBox op de Floriade. Daar wachten haar proefplanten.