Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Krabbetjes, garnaaltjes, visjes. Op de stranden van Texel en Zeeland, waar hij in zijn jeugd regelmatig kwam, kon Milan urenlang naar het zeeleven bij eb kijken. “Ik wilde weten hoe alles werkte.” Zijn verlangen om de natuur te doorgronden, werd later nog sterker. De oplossing: Toegepaste Biologie bij HAS Hogeschool, waar theorie en praktijk hand in hand gaan.

Biologie leeft

“Biologie leeft!”, zegt hij vrolijk. “Dat ontdek je op elke excursie. Maar het is ook een studie met veel onderzoek.” Dat bewijst zijn komende stage bij Bayer CropScience in het Midden-Limburgse Nunhem, waar hij op de veredelingsafdeling aan de slag gaat. Met? His lips are sealed. “Maar het is een erg uitdagend project!”

Innovatieve oplossingen vinden

Dat klinkt spannend. Is hij zo dol op experimenten?  Hij wil gewoon de eerste zijn die iets weet of iets uitvogelt. “Binnen de opleiding doe ik ook een project met led-licht. Ik wil nagaan of je met verschillende lichtsamenstellingen de opkomst, inhoudssamenstelling en smaak van groentegewassen kunt beïnvloeden.” Als de uitkomsten gunstig zijn, is dat niet alleen voor Hollandse telers interessant nieuws. Het project kan ook bijdragen aan de zoektocht naar antwoorden op de wereldwijde vraag naar voedsel. “We zullen innovatieve oplossingen moeten vinden”, weet Milan. Wat hij in ieder geval ziet groeien, is de belangstelling voor cityfarming en verticaal telen. “We denken te veel horizontaal. Als je de hoogte in gaat, heb je minder vierkante kilometers landbouwgrond nodig.”

Voor mezelf beginnen

Na 4 jaar Toegepaste Biologie wil Milan een master Plant Sciences bij Wageningen Universiteit doen. Maar eerst gaat hij daar in zijn 3e jaar een minor economie volgen. “Lijkt me alvast handig. Later wil ik als veredelaar of teeltadviseur voor mezelf beginnen of in de wereld van Research & Development werken. Dan heb je als teamcoördinator ook financiële verantwoordelijkheid en budgetbeheer.”

24 november 2018

Kom naar de open dag!

Wil je een kijkje nemen bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie in Venlo?

Kom naar de open dag op 24 november a.s. in Venlo en meld je direct aan! 

JA, ik ben er bij!