Kun je friet zaaien?

Aardappel Anders Challenge

Henk studeerde Tuinbouw en akkerbouw aan HAS Hogeschool en woont en werkt tegenwoordig in China.

Lees het verhaal van Henk hieronder.

Wat is je het meeste bijgebleven van je studie aan HAS Hogeschool?

Eigenlijk was ik van plan om Bedrijfskunde te gaan studeren aan de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Maar mijn broer wilde naar een open dag van HAS Hogeschool en ik ‘moest’ mee. Tijdens die open dag leerde ik over de mogelijkheden van een kopstudie. Ik heb mij toen onmiddellijk ingeschreven voor de studie Tuinbouw en Akkerbouw. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad.

Meer over de opleiding Tuinbouw en akkerbouw

Wat mij het meest bij is gebleven?

De vrienden die je maakt, de informele band met docenten, studentenvereniging Gremio Unio, de stad Den Bosch, de stapavonden, enz. Dat allemaal samen zorgt dat ik met veel plezier terugkijk op 4 jaar HAS Hogeschool.

Wat voor werk doe je nu?

Ik ben Head of Customer Operations bij Kunming Anthura in China. Wij produceren jong plantmateriaal (Anthurium en Phalaenopsis) en verkopen die aan Chinese producenten van potplanten. Met mijn team ben ik verantwoordelijk voor alle after sales activiteiten, zoals contractmanagement, betalingen, leveringen, logistiek en teeltadvies.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Een standaard werkdag start om 08:00 uur en duurt tot 17:00 uur. We beginnen met Nederlandse collega’s bij het koffiezetapparaat. Voor een praatje. Daarna ga ik aan het werk, waarbij ik me met genoemde activiteiten bezighoud. De Chinese cultuur en de diversiteit van onze klanten zorgen elke dag voor interessante uitdagingen. Lunchen doen wij in de bedrijfskantine, waar elke dag voor alle 600 collega’s een lunch wordt gekookt. Rond 18:00 uur rijd ik vanuit het bedrijf terug naar Kunming. Dat is een uurtje rijden. Enkele keren per week eet ik met familie of vrienden buiten de deur bij een lokaal of Westers restaurant. Voorheen was ik vaker op reis naar klanten in China. In mijn huidige functie hoeft dat niet meer zo veel.

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Iedereen is anders. Iedereen moet dus zijn of haar eigen pad volgen. Maar als ik dan toch 3 adviezen mag geven: word lid van Gremio Unio, ga in Den Bosch op kamers wonen en zoek voor je buitenlandstage een exotisch oord op.