Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Klonen is zó ouderwets. Tenminste als het aan Manon (20) en Aron (19) ligt. Zij experimenteerden in het tweedejaars teeltproject met een nieuwe techniek om aardappelen uit zaad te telen.

Lees het verhaal van Manon en Aron hieronder!

 

Klonen

“Zoals het nu gaat worden aardappelen zelf in hun geheel geplant om nieuwe aardappelen te verkrijgen”, vertelt Aron. “Je krijgt als het ware gekloonde aardappelen, zoals ze tientallen jaren geleden ook al werden verbouwd.” “Wij wilden weten of dit niet anders kon”, zegt Manon. “Zo ontdekten we dat in één aardappelplant genoeg zaden zitten om een hele akker te kunnen bezaaien. Een mooie kans.”

Meer info over Tuinbouw en akkerbouw

Shrek

“De theorie van het telen met zaad is hetzelfde als die van aardappelen in de grond steken, maar je merkt dat er verschillen zijn”, vertelt Manon. “Zaden hebben bijvoorbeeld de neiging om oppervlakkig te wortelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Hierdoor groeien de aardappelen boven de grond en worden ze zo groen als Shrek. Een grappig gezicht, maar groene aardappelen zijn giftig.” “Een groot voordeel van het gebruik van zaden is dat deze vrij zijn van ziektes”, weet Aron. “Als je iedere keer aardappelen verpoot worden deze weer vatbaar voor nieuwe ziektes. Door gebruik te maken van zaden begin je ziektevrij, bespaar je op gewasbescherming en verlies je minder planten en dus minder aardappelen.”

Het zaadje van de toekomst

“Voor derdewereldlanden is deze ontwikkeling zeer interessant. Niet alleen omdat je het proces ziektevrij start, maar ook omdat het veel makkelijker is om zaden te transporteren”, zegt Manon. “Het maakt nogal een verschil of je een klein zakje met zaden moet transporteren of een aantal kilozakken met aardappelen.”
“We merken dat het gebruik van zaden uit aardappelen in de akkerbouw toch wel een vrij grote ontwikkeling is. Het is dan ook ontzettend tof dat wij aan het begin hiervan staan”, vertelt Aron. “Wij planten nu letterlijk het zaadje voor de toekomst van de akkerbouw.”

Hbo opleiding

Tuinbouw en akkerbouw

Tijdens de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw ontdek je de wereld van planten, maar ook de hele keten van producent tot consument. Je krijgt dus technische én bedrijfskundige vakken: van biologie, teelttechnieken en veredeling tot bedrijfseconomie, management en marketing. Hierbij komen actuele thema’s aan bod. Zoals duurzaam produceren, voedselveiligheid en de laatste trends in smaak.