Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De Nederlandse tuinbouw en akkerbouw gooit hoge ogen in de internationale wereld. Nederland heeft veel kennis en ervaring in huis: technische innovaties, productiemethodes en nieuwe rassen. Dirk-Jan Kloet vindt de dynamische wereld van de akkerbouw reuze interessant. Hij zit dan ook in het 2e jaar van de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw bij HAS Hogeschool.

Dirk-Jan is vooral geïnteresseerd in de akkerbouwkant van de agrarische opleiding. Van jongs af aan kwam hij op agrarische bedrijven van vrienden. Hij vond het fascinerend en wilde graag zijn bijdrage leveren op het bedrijf. Dirk-Jan: “Mijn eerste bijbaantje was bij een akkerbouwer bij mij in de omgeving. De akkerbouwsector is een sector die veel in beweging is, er is altijd wel wat te beleven. Daar wil ik graag deel van uitmaken.”

Een level hoger

Na de havo stroomde Dirk-Jan door naar de mbo opleiding plantenteelt. “Voorheen zat ik meer op de productiekant van de akkerbouw. Ik vond het geweldig om op de trekker te stappen en het werk zelf te doen.” Toen hij meer ervaring opgedaan had, kreeg Dirk-Jan behoefte aan meer. “Hoe meer ik van de sector weet, hoe boeiender het wordt. Ik vind het leuk om op een ander niveau mee te denken.”

HAS Hogeschool bruist!

Achteraf is Dirk-Jan blij dat hij de keuze gemaakt heeft voor een hbo opleiding. De sfeer en mentaliteit van de sector spreekt hem aan, dit ziet hij ook terug in de hogeschool. “HAS Hogeschool staat goed in contact met het bedrijfsleven, ze hebben kwalitatief goede opleidingen en ik leer veel van de vakgerichte docenten.” De belangrijkste reden om te kiezen van HAS Hogeschool is voor Dirk-Jan de mogelijkheden rondom de opleiding. “HAS biedt veel naast mijn studie. Er worden bijeenkomsten en netwerkdagen georganiseerd. Het bruist!”, aldus Dirk-Jan. Studenten kunnen zelf ook veel organiseren. Zo zit Dirk-Jan in het bestuur van AJK HAS, Agrarisch Jongeren Kontakt HAS. “We organiseren excursies en bijeenkomsten die alle sectoren aanspreken. Denk aan: een dialoogsessie waarin we nadenken over de toekomst van de agrarische sector of interessante avonden over onderwerpen als bedrijfsovername en mestbeleid.” Ook voor de tuin- en akkerbouwklassen worden excursies georganiseerd. Vorig jaar is Dirk-Jan met zijn klas naar de internationale beurs Agritechnica geweest.

Experimenteren

Een hightech kas, laboratorium en biologielab, HAS Hogeschool heeft voldoende faciliteiten om te experimenteren. Dirk-Jan werkt op zijn school met de nieuwste technieken op teeltgebied. “Ik werk momenteel aan een teeltproject met zaaiaardappelen in de kas. Ook doen we andere practica als hormonen toepassen, bemesting en spelen met licht.” Zo krijgen de studenten niet alleen kennis van telen, maar gaan ze ook opzoek naar nieuwe dingen. “We worden getriggerd om anders te denken en hopen op leuke vernieuwende resultaten”, aldus Dirk-Jan.

Onderscheiden van de rest

De opleiding is heel breed: van teelt tot marketing, maar ook ondernemerschap. “De hele keten wordt behandeld: van producent tot consument. Dat vind ik echt een meerwaarde. Voor het vermarkten van producten moet je innovatief zijn. We worden getriggerd om creatief te zijn. Daardoor kom je op innoverende dingen waarmee je jezelf onderscheidt van de rest.” Het onderdeel marketing is voor Dirk-Jan nieuw binnen zijn kennisgebied. Wel vindt hij het een essentieel onderdeel: “We krijgen te maken met een kritische consument en concurrentie van andere landen. Hier moeten we goed op inspelen door meerwaarde te creëren.”