Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Op het mbo volgde ze de opleiding Bloem & Design. Maar het gaf haar te weinig voldoening: “Bloemen zijn mooi, maar om te overleven heb je ze niet nodig. Voedsel is altijd nodig!” Daarom besloot Susanne voor de opleiding Tuinbouw en akkerbouw aan de HAS te kiezen. “Eten is altijd nodig. De wereldbevolking groeit, net zoals het voedselvraagstuk. Dat vind ik geweldig interessant.” 

Van je familie moet je het hebben

Van kinds af heeft ze al een fascinatie voor de natuur. “Die zit zo vernuftig in elkaar. Als je op celniveau ziet hoe alles in een plant werkt: keimooi!” Haar interesse in groen en tuinbouw zit in de familie. Thuis in Etten-Leur hebben ze een glastuinbouwbedrijf met verschillende teelten. Dat zorgt voor veel variatie in de werkzaamheden en een veelzijdige kennis van teelten.”  
 
Met de onderzoeksgerichte aanpak van de HAS is ze erg blij. “Omdat je de lesstof in veel practica toepast, blijft het beter hangen. Daarnaast leer je jezelf in projectgroepen kennen. Langzaam ontdek je welke rol het best bij je past. De mijne? Leiderschap: voortgang, orde en harmonie bewaren.” Ook de oriëntatiestage in het eerste jaar was leerzaam, zegt Susanne. “Ik ben bij een tomatenkweker en een snijbloementeler in Noord-Holland geweest. Dat heeft m’n zelfredzaamheid vergroot.” 

Smaakt naar meer

“Voor mijn buitenlandstage zou ik naar Spanje of Italië willen gaan, want daar is ook veel tuinbouw in een ander klimaat.” “De richting van aardbeien en zacht fruit interesseert me het meest, omdat veel mensen deze vruchten waarderen.” Eerder onderzocht ze of de smaak van het aardbeienras Elsanta zou verbeteren na toevoeging van respectievelijk het suikerrestproduct melasse en het zeewierextract Maxstim. “Aan de smaaktekst in de aula hebben 90 mensen meegedaan. Of de biostimuli de smaak hebben beïnvloed, moet nog blijken. “We zijn de gegevens nog aan het verwerken.” Over de toekomst: misschien dat ze ooit het familiebedrijf overneemt. Maar dat ligt nog open.