Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Of je nu als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt, het bedrijf van je ouders wilt overnemen of voor een groot (internationaal) bedrijf gaat werken: het kan allemaal bij de hbo-opleiding Veehouderij. 

Adviseur

Als adviseur help je veehouders bij de ontwikkeling van hun bedrijf. Je komt op veel verschillende bedrijven en bent regelmatig op pad. Je adviseert een veehouder over bijvoorbeeld voeding, huisvesting en klimaat, besparen van kosten of management.

Verkoper

Je verkoopt producten of diensten aan een bedrijf met vee of aan een ander gerelateerd bedrijf. Dit kan op allerlei gebieden van de veehouderij zijn, denk bijv. aan voeding, huisvesting en klimaat, bouwen, softwareprogramma’s voor management van de stal of  gezondheidspreventie.

Bedrijfsleider/ondernemer

Je hebt een eigen bedrijf of bent de bedrijfsleider. Je neemt beslissingen over het bedrijf, bijvoorbeeld over aankopen van voer of dieren, hoe het voer gegeven wordt, wanneer het personeel werkt en wat hun taken zijn, welke dieren weer verkocht worden en wanneer, hoe de stal onderhouden wordt, hoe meer winst gemaakt kan worden enz. De bedrijfsleider houdt contact met alle mensen die in het bedrijf werken, maar ook met adviseurs of verkopers die op het bedrijf komen.  

Onderzoeker

Grote bedrijven hebben vaak een eigen onderzoeksafdeling. Als onderzoeker doe je bijvoorbeeld onderzoek naar het effect van voersoort op de gezondheid en groeisnelheid, effect van huisvesting op welzijn en gezondheid of het effect van groepsgrootte van dieren op vruchtbaarheid.