Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Voor de een kan dit bijvoorbeeld Engelstalige vakliteratuur zijn, voor een ander kunnen de bedrijfseconomische vakken lastiger zijn. Weer een ander kan de hoeveelheid studie in combinatie met hobby’s als zwaar ervaren.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.  

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Veehouderij?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Veehouderij is ongeveer 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie verwachten. 
 

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Veehouderij?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een instructiecollege volg je samen met 20 tot maximaal 40 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
 

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Veehouderij?

Studenten van de hbo opleiding Veehouderij ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je nog ongeveer 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Veehouderij te vergelijken met een fulltime werkweek.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Veehouderij?

Na de hbo opleiding Veehouderij mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die niet genoeg studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Veehouderij toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Veehouderij.

Wil je écht ervaren wat de studie Veehouderij inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Veehouderij neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Annemarie Kerkhof. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Veehouderij en kan al jouw vragen beantwoorden.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Veehouderij kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn eigenaar/manager van een bedrijf, adviseur bij een veevoederfabrikant, verkoper melksystemen, bedrijfsadviseur bij een bank of medewerker onderzoek.
 

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Veehouderij?

Je krijgt van alles wat bij de opleiding Veehouderij. Denk aan hoorcolleges, instructiecolleges, werkcolleges, gastlessen door mensen uit het werkveld, PGO (probleemgestuurd onderwijs) praktijklessen, practica en excursies. Je gaat bijvoorbeeld op excursie naar veehouderijbedrijven, maar ook andere bedrijven in de veehouderijsector, zoals fokkerijorganisaties, adviesbureaus of veevoerbedrijven. Praktijklessen volg je op een van onze drie praktijkleerbedrijven.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 60 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Veehouderij.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Veehouderij?

Aan de hbo opleiding Veehouderij zijn een aantal studieverenigingen verbonden. In deze studieverenigingen ontmoet je studiegenoten met dezelfde interesse als jij: de veehouderijsector. Zij organiseren activiteiten zoals workshops, lezingen, excursies en feestjes. Ruminenten en HAS Intensief zijn de studieverenigingen voor Veehouderij studenten.

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.