Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een belangrijk gereedschap van een melkveehouder is zijn smartphone! Maud (23) en Yordi (21) doken in de wereld van hightech sensoren bij koeien en de handige apps die de moderne veehouder op zijn telefoon heeft.

Lees het verhaal van Maud en Yordi hieronder!

Activity tracker

“Veel melkveehouders maken al gebruik van hightech sensoren om de activiteit van koeien te meten een soort smartwatch voor koeien”, zegt Yordi. “Wij doen onderzoek naar mogelijke verbeteringen en naar welke functionaliteiten toegevoegd kunnen worden aan de bestaande sensoren.” “Momenteel worden sensoren vooral gebruikt voor tochtdetectie”, vertelt Maud. “Door middel van de sensoren en een bijbehorende app kunnen koeien goed in de gaten worden gehouden.” “Als er iets  verandert in de activiteit van een koe, ontvangt de melkveehouder een melding”, licht Yordi toe. “Een uitkomst voor melkveehouders die de koeien intensief willen monitoren. Zo is het ook op de computer gemakkelijk om een overzicht van de gegevens per koe terug te vinden.”

Meer info over Veehouderij

Tochtige koeien

“We zijn in gesprek gegaan met verschillende melkveehouders om te ontdekken waarin de sensoren eventueel verbeterd kunnen worden”, vertelt Yordi. “We zijn niet alleen met melkveehouders uit Nederland om de tafel gaan zitten, maar ook met buitenlandse melkveehouders.” “Veel melkveehouders hebben hun eigen manier van werken”, zegt Maud. “Het is aan ons om te zoeken naar de overeenkomsten en naar, waar we met behulp van de hightech sensoren, het werk van de melkveehouders makkelijker en efficiënter kunnen maken”. “We willen met de app de ondernemer ondersteunen.

Imago

In een maatschappij waar iedereen het druk heeft, zijn de hightech sensoren een echte verrijking voor de melkveehouder. “Bovendien maakt deze technologie melkveehouderijbedrijven transparant”, vertelt Maud. “Het merendeel van Nederland consumeert melkproducten. Het is alleen maar positief als hier meer over bekend wordt.” “We hopen met deze technologie het imago van ondernemers in de veehouderij te verbeteren”, zegt Yordi. ”Melkveehouders zijn echte ondernemers die gedurende de dag met meer bezig zijn dan alleen het melken en controleren van koeien. Melkveehouders gebruiken niet alleen een melkrobot, maar ontwikkelen zich naar hightech ondernemingen” zegt Maud enthousiast. “En ja, ze gebruiken óók gewoon de onmisbare smartphone.”