Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Elk mens heeft pakweg 25.000 genen. Bij sommigen is er ééntje groen. Het HAS-gen. Peter Hagens had het. Lang geleden ging hij studeren aan HAS Hogeschool. Zijn zoon Bart erfde die belangstelling. Hij is vierdejaars student Veehouderij bij HAS Hogeschool.

Varkenshouderij een interessante sector

Al vanaf zijn dertiende is Bart in de ban van big, beer en zeug. Na de havo was zijn keuze helder: HAS Hogeschool. “Ik wilde alles over varkens en varkenshouderijen weten. Het is een interessante sector, volop in beweging. De markt en de prijzen staan onder druk. Dat daagt je uit om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.” Tijdens zijn studie verdiepte hij zich ook in duurzaamheid en dierwelzijn. “De consument wordt kritischer en heeft toegang tot veel info. Hij wil weten wat hij eet. Terecht.”

Ontwikkeling kraamhok zeug

Stage liep hij bij een varkenshouderij in Zweden en het Varkens Innovatiecentrum in Sterksel, waar hij betrokken was bij de ontwikkeling van een kraamhok waarin de zeug vrij kan rondlopen. Ook deed hij onderzoek naar het groei-effect van mengvoeder op biggen. “Ik heb veel kennis en praktijkervaring opgedaan en een flink netwerk kunnen opbouwen.”

Als adviseur aan de slag

Over werk maakt hij zich geen zorgen. “Het is een vergrijzende sector en de wereldwijde vraag naar voedsel blijft. Als jonge generatie kunnen wij voor continuïteit zorgen. Ik twijfel er dan ook geen seconde aan dat er een boterham in te verdienen valt. Het liefst ga ik in de toekomst als adviseur aan de slag.”