Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie.
 
Wil je écht ervaren wat de studie Voedingsmiddelentechnologie inhoudt? Kom dan proefstuderen! Tijdens proefstuderen neem je samen  met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
 
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Ellen Mauriks. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie en kan al jouw vragen beantwoorden.
 
Tip! De hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen! 

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten.

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een werkcollege volg je samen met maximaal 30 andere studenten de les. Practica volg je met maximaal 20 studenten. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

Studenten van de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open, zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of een gesprek hebben met de docent na de les.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een toets. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 30% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Exacte vakken zoals procestechnologie of levensmiddelenchemie worden door sommige studenten als lastig ervaren. Natuurkunde is geen voorvereiste om te worden toegelaten, maar je krijgt het vak wel. Ook statistiek vinden een aantal studenten moeilijk.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel toetsen of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak. Soms sluit je een vak af met een toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je een aantal opdrachten in aan het einde van een blok.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn productontwikkelaar, procestechnoloog, kwaliteitsmanager of in- of verkoopmanager.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

Na de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

Je krijgt bij de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie werkcolleges, diverse practica en projectlessen. De practica worden altijd aan werkcolleges gekoppeld. Zo krijg je bijvoorbeeld practica bij procestechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en productontwikkeling. In ieder blok zit een project, waarbij je een dag in de week in groepsverband een probleem oplost, onderzoekt of een product ontwikkelt.

Tip! Op de pagina Leerplan lees je welke lessen je in welke periode gaat volgen.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er ongeveer 70 nieuwe studenten per jaar aan de hbo- opleiding Voedingsmiddelentechnologie.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie?

Aan de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie is de studievereniging Cidion verbonden. Cidion heeft als doel het samenbrengen van studiegenoten. De studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Jaar 3: Verdieping of verbreding, binnen- en buitenlandse stage

Dit jaar stel je zelf samen op basis van je interesses. Als je een minor gaat volgen dan specialiseer je jezelf of je verbreedt je horizon. Je gaat ook stage lopen. Hierin leer je de (internationale) beroepspraktijk kennen en pas je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.
 

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.