Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Tijdens de opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je hoe je eten en drinken smaakvol, veilig, gezond en duurzaam ontwikkelt en produceert of verbetert. Je ontdekt welke ingrediënten en innovatieve procestechnologieën je kunt gebruiken. Je onderzoekt welke innovaties kunnen bijdragen om een bestaand product gezonder te maken. En je gaat op zoek naar ontwikkelingen die de duurzaamheid van voedingsmiddelen vergroten. Daarnaast ontdek je hoe je bestaande processen kunt verbeteren.

Je kunt je in verschillende richtingen specialiseren:

  • Food Technology & Product
  • Food Technology & Production
  • Food Technology & Quality
  • Food Technology & Business

Open dagen en proefstuderen bij de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie

Food Technology Centre

Zelf aan de slag

Leren hoe je voedingsmiddelen maakt, gaat het beste als je het zelf doet. Daarom ga je bij Voedingsmiddelentechnologie ook de bakkerij en brouwerij in. Zo hebben we een eigen Food Technology Centre waar je aan de slag kunt.

Neem een kijkje in het Food Technology Centre

Alumni aan het woord

Studie met toekomst

Waar je als voedingsmiddelentechnoloog later aan de slag gaat? De mogelijkheden zijn enorm, zowel bij multinationals als in het midden- en kleinbedrijf. Misschien kom je terecht op een afdeling productontwikkeling. Of je gaat productieprocessen verbeteren. Een combinatie met commercie kan ook, bijvoorbeeld bij de in- en verkoop van grondstoffen.

Lees en bekijk de verhalen van oud-studenten

Specialisatie

Food Technology & Product

Gedurende deze specialisatie leer je ideeën en concepten te genereren en deze te vertalen in producten. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van ingrediënt en technologie. Je leert recepturen van laboratoriumschaal opschalen naar industrieel niveau zodat consumenten of bedrijven het product kunnen afnemen.

Marthe werkt als productontwikkelaar bij Hessing Supervers.

Lees het verhaal van oud-student Marthe 

Specialisatie

Technology & Production

Tijdens deze specialisatie leer je productielijnen te optimaliseren en te ontwikkelen, waarbij vooral de relatie met productkwaliteit, –veiligheid en lijnefficiency leidend zijn. De ontwikkeling van productieprocessen start vaak met experimenten op kleine schaal, waarna de vertaalslag naar industriële capaciteit volgt. Centraal staat het integreren van kennis van bijvoorbeeld procestechnologie en productkwaliteit zin voorop.

Corné werkt als Procestechnoloog bij Uticon.

Lees het verhaal van oud-student Corné

Specialisatie

Food Technology & Quality

Bij deze specialisatie leer je de kwaliteit van het product en de effectiviteit en efficiëntie van het proces in een voedingsmiddelenbedrijf te monitoren, te beheersen, te verbeteren en te borgen. Je leert een managementsysteem (Kwaliteit, Arbo en Milieu) opzetten, implementeren en verbeteren. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken met focus op kennis van voedselveiligheidssystemen, managementsystemen en verbetermethodieken.

Marieke werkt als Technical Service & Quality Specialist bij Henningsen Nederland.

Lees het verhaal van oud-student Marieke

Specialisatie

Food Technology & Business

Aan het einde van deze specialisatie ben je als inkoper, verkoper of marketeer in de B2B in staat om vanuit consumentenwensen grondstoffen, verpakkingsmaterialen, eindproducten en/of concepten in te kopen, te verkopen of te vermarkten. Centraal staat het integreren van kennis op diverse vlakken waarbij met de commerciële vaardigheden met contactpersonen op verschillende niveaus gesproken kan worden.

Mayke werkt als Sales Manager bij Ruitenberg BasiQs.

Lees het verhaal van oud-student Mayke

Welke past het beste bij jou?

Vergelijkbare opleidingen

Food Innovation

Je leert hoe je nieuwe food-concepten bedenkt en in de markt zet. Je werkt aan innovatieve concepten, de verpakking en de marketingmix. (Den Bosch)

Milieukunde

Je gaat aan de slag met scheikunde en biologie om oplossingen te vinden voor een beter milieu en een leefbare aarde (Den Bosch)

Bedrijfskunde en foodbusiness

Je leert bedrijfsvraagstukken in de foodsector analyseren en financiële zaken regelen. Maar ook logistieke problemen oplossen en marketingstrategieën ontwikkelen. (Den Bosch)

International Food & Agribusiness

Bij deze Engelstalige opleiding ga je aan de slag met uitdagende vraagstukken over internationaal ondernemen met respect voor mens en milieu. (Den Bosch)