Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een bijzonder ‘bruine bonen bier’ of een trappist op basis van quinoa. Als het aan Bram (19) en Demi (21) ligt, zijn dit de speciaalbieren die iedere bierliefhebber in de toekomst drinkt.

Lees hieronder het verhaal van Bram en Demi!

Geen graan? Eitje!

“Bier wordt sinds mensenheugenis gemaakt van graan. Wij vroegen ons af of het ook mogelijk is om bier te maken van andere grondstoffen”, vertelt Bram. “We besloten te experimenten met bruine bonen, rijst en quinoa.” “Beslist geen grondstoffen die willekeurig zijn gekozen”, licht Demi toe. “Deze grondstoffen bevatten veel eiwitten en zijn rijk aan zetmeel. Cruciaal, want je hebt natuurlijk wel suikers nodig die je tijdens het brouwproces kunt omzetten in alcohol.”

Meer info over Voedingsmiddelentechnologie

Risky business

“Wat het maken van bier zo ingewikkeld maakt, is dat er veel verschillende stappen bij komen kijken”, vindt Bram. “Er zijn dus veel punten waarop het mis kan gaan. Wanneer je andere grondstoffen gebruikt, is dit niet anders.” “We hebben voor het brouwproces dezelfde processtappen aangehouden als bij traditioneel bierbrouwen”, vertelt Demi. “Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van gist en filtratie. We moesten nu alleen steeds nagaan of de wijziging in de grondstof mogelijk ook effect had op de processtap.”

Glutenvrij bier

De toekomstdroom van Bram en Demi? Bier ontwikkelen dat voor iedereen toegankelijk is. Dus ook voor mensen met bijvoorbeeld een glutenintolerantie. “Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in grondstoffen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt”, zegt Demi. “Door bier te maken van bruine bonen, rijst en quinoa kunnen zij ook bier drinken zonder het risico dat dit nog sporen van gluten bevat” “Bruine bonen bier klinkt misschien voor veel mensen niet sexy, maar wij hopen dat het wel aantrekkelijk is voor de échte bierliefhebbers ”, zegt Bram. “Ik bedoel, dan heb je pas écht een speciaalbier te pakken.”

Hbo opleiding

Voedingsmiddelentechnologie

Tijdens de veelzijdige opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je hoe je nieuwe, verantwoorde en gezonde voedingsmiddelen ontwikkelt en produceert. Of hoe je bestaande producten aanpast en verbetert. Je ontdekt welke ingrediënten en procestechnologieën je moet gebruiken. En je krijgt les over verschillende methoden om producten te maken en te conserveren. Ook voedselveiligheid en kwaliteit komen aan bod, inclusief de wettelijke eisen.

Meer info over Voedingsmiddelentechnologie