Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Bij de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je hoe je nieuwe, verantwoorde en gezonde voedingsmiddelen ontwikkelt en produceert.

Jaar 1: Kennismaking en brede basiskennis

Het eerste jaar staat in het teken van het opbouwen van een brede basiskennis en oriëntatie op het werkveld van een voedingsmiddelentechnoloog. Je bent vaak te vinden in de Voedingsmiddelentechnologiehal, waar je de opgedane theoretische kennis toepast in de praktijk. Je gaat zelf aan de slag met onder andere het brouwen van bier en het maken van brood en kaas.

Jaar 2: Verdiepen en toepassen opgedane kennis

Het tweede leerjaar start met een korte oriëntatiestage van 9 weken. Je werkt deze periode actief mee in een voedingsmiddelenbedrijf. Je maakt kennis met het toekomstige werkveld en leert de structuur, cultuur en organisatie van een bedrijf beter kennen. Na de oriëntatiestage krijg je vakken die aansluiten bij de verschillende specialisaties: Food Technology & Product, Food Technology & Production, Food Technology & Quality en Food Technology & Business. Hierbij ga je de opgedane kennis toepassen om de wat meer complexere vraagstukken op te lossen. 

Jaar 3: Minor en binnen- en buitenlandse stage

Het 3e leerjaar staat in het teken van een minor volgen en stage lopen. Je gaat in dit leerjaar een binnen- en buitenland ervaring aan in de vorm van twee stages of een stage en een minor. Dit jaar stel je zelf samen op basis van je interesses. Als je een minor gaat volgen dan specialiseer je jezelf of je verbreedt je horizon. Deze minor kun je op HAS Hogeschool of bij een andere hogeschool volgen. Je gaat ook stage lopen. Hierin leer je de (internationale) beroepspraktijk kennen en pas je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.

Jaar 4: Afronding van de opleiding, specialisatieopdracht en beroepsopdracht

In het vierde leerjaar krijg je lessen die helemaal toegespitst zijn op jouw gekozen specialisatie. De specialisaties waar je uit kunt kiezen zijn: Food Technology & Product, Food Technology & Production, Food Technology & Quality en Food Technology & Business. Daarnaast voer je in groepsverband een specialisatieopdracht uit. De resultaten van deze specialisatieopdracht presenteer je tijdens de HAS Food Experience. Dit evenement treft jaarlijks 1.500 bezoekers uit het bedrijfsleven die allemaal geïnteresseerd zijn in jullie resultaten. Het vierde studiejaar rond je af met de beroepsopdracht. Deze beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven. De beroepsopdracht kun je zien als de afstudeeropdracht.

4 jaar in een overzicht

Leerplan Voedingsmiddelentechnologie

Een studiejaar is verdeeld in 4 blokken en 1 blok duurt 10 studieweken. Elk jaar kun je 60 ects halen. Als je alle 240 ects behaald hebt, ontvang je je hbo bachelor diploma.

Leerplan Voedingsmiddelentechnologie - HAS Hogeschool