Kun je bier maken van bruine bonen?

Bizarre biertjes challenge

Bij de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie leer je hoe je nieuwe, verantwoorde en gezonde voedingsmiddelen ontwikkelt en produceert.

Jaar 1: Kennismaking en brede basiskennis

Het eerste jaar staat in het teken van het opbouwen van een brede basiskennis en oriëntatie op het werkveld van een voedingsmiddelentechnoloog. Je bent vaak te vinden in de Voedingsmiddelentechnologiehal, waar je de opgedane theoretische kennis toepast in de praktijk. Je gaat zelf aan de slag met onder andere het brouwen van bier en het maken van brood en kaas.

Jaar 2: Verdiepen en toepassen opgedane kennis

Het tweede leerjaar start met een korte oriëntatiestage van 9 weken. Je werkt deze periode actief mee in een voedingsmiddelenbedrijf. Je maakt kennis met het toekomstige werkveld en leert de structuur, cultuur en organisatie van een bedrijf beter kennen. Na de oriëntatiestage krijg je vakken die aansluiten bij de verschillende specialisaties: Food Technology & Product, Food Technology & Production, Food Technology & Quality en Food Technology & Business. Hierbij ga je de opgedane kennis toepassen om de wat meer complexere vraagstukken op te lossen. 

Jaar 3: Minor en binnen- en buitenlandse stage

Het 3e leerjaar staat in het teken van een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op binnen- en buitenlandse stage. Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. Je gaat in totaal 30 weken op stage, waarvan minimaal 12 weken in het buitenland. Je leert de (internationale) beroepspraktijk kennen en past je opgedane kennis toe in de praktijk. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone.

Jaar 4: Afronding van de opleiding, specialisatieopdracht en beroepsopdracht

In het vierde leerjaar krijg je lessen die helemaal toegespitst zijn op jouw gekozen specialisatie. Daarnaast voer je in groepsverband een specialisatieopdracht uit. De resultaten van deze specialisatieopdracht presenteer je tijdens de HAS Food Experience. Dit evenement treft jaarlijks 1.500 bezoekers uit het bedrijfsleven die allemaal geïnteresseerd zijn in jullie resultaten. Het vierde studiejaar rond je af met de beroepsopdracht. Deze beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven. De beroepsopdracht kun je zien als de afstudeeropdracht.