Cas studeert aan de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en voerde samen met een medestudent een beroepsopdracht uit in samenwerking met het lectoraat ‘Duurzaam produceren in de Agrifood sector’ en Food Teck Brainport.

Lees het verhaal van Cas hieronder.

Wat hield de beroepsopdracht in?

De beroepsopdracht is een haalbaarheidsstudie, er wordt dus gekeken naar de mogelijkheid van een ‘nieuwe’ technologie. In ons geval is dit fermentatie, een techniek die natuurlijk niet meer nieuw te noemen is. Er liggen al veel gefermenteerde producten in de supermarkt die al eeuwenlang gemaakt worden, zoals yoghurt of gedroogde worsten.
Ons doel is om door middel van fermentatie een aromaprofiel te ontwikkelen dat gebruikt kan worden binnen de pet food sector. Door gebruik te maken van micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën en gisten willen wij een product maken dat de aroma’s bevat die honden en katten lekker zullen vinden.

Uit welke onderdelen bestond de opdracht?

Een groot deel van de opdracht bestaat uit literatuuronderzoek. Er moet onderzocht worden welke soorten fermentaties er allemaal zijn en of er tijdens deze fermentatie ook de juiste aroma’s worden geproduceerd. Wanneer we gevonden hebben welke fermentatie zorgt voor de goede smaken, kan er getest worden. Op de HAS kunnen we verschillende testen uitvoeren, hierdoor kunnen we zien of de fermentatie werkt en hoe dit in de praktijk loopt. Op basis van de literatuur en de testen kunnen we bepalen of fermentatie een goede manier is om deze aromaprofielen te ontwikkelen.

Waar ben je het meest trots op binnen je beroepsopdracht?

Tot nu toe ben ik het meest trots op de samenwerking tussen mij en mijn medestudent. Het is een redelijk moeilijk onderwerp en vooral om dit onderwerp je eigen te maken.. Door veel te communiceren en samen te werken hebben we voor onszelf duidelijk kunnen krijgen wat we precies gaan onderzoeken tijdens deze beroepsopdracht.

Wat was de grootste uitdaging?

Omdat fermentatie een onbekende techniek is voor het bedrijf moet er veel uitgezocht worden. Fermentatie is een heel erg breed onderwerp en fermentatie zelf is ook erg complex. Doordat het allemaal nieuwe informatie is, wordt het ingewikkeld om een rode draad te vinden voor het onderzoek. Daarnaast is het ook een uitdaging om te bepalen welke richting je gaat onderzoeken, er zijn wel duizenden micro-organismen die je kunt gebruiken. Het is daarom ook heel goed om veel dingen te bespreken met het bedrijf zodat je hun kennis kunt gebruiken en daarmee beslissingen kunt maken.