Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Edgar zit in het derde jaar van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en heeft stagegelopen bij het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie (DIL e.V.) in Duitsland.

Lees het verhaal van Edgar hieronder.

Waar heb je stagegelopen en wat waren je werkzaamheden?

DIL e.V. is een non-profit onderzoeksinstelling richting food. Ze voeren onderzoek uit naar alle sectoren op het gebied van emulsie- en dispersiesystemen, extrusie en reststroom verwaarding. Deze onderzoeken doen ze onder andere in opdracht van EU-onderzoekslijnen als voor universiteiten. Daarnaast voeren ze proces-/productontwikkelingen uit in opdracht van levensmiddelenproducenten. Het was mijn opdracht om een duurzaamheidsbeoordeling te maken van twee kleinschalige appelsap productieprocessen. Het ene proces was op een conventionele manier en het ander proces maakte gebruik van innovatieve technologieën. Daarnaast was het mobiel doordat het vervoerbaar was met een vrachtwagen. Voor de duurzaamheidsbeoordeling heb ik samen met een research associate een artikel geschreven.

Wat ging er goed tijdens je stage en wat zou je een volgende keer anders doen?

Ik heb relatief snel de voor mij nieuwe onderzoeksmethode duurzaamheidsbeoordelingen geleerd. Hierbij heb ik hulp van een HAS docent gekregen en via het lectoraat ‘Duurzaam produceren’ kon ik bij HAS-opleiding International Food & Agribusiness lessen over Footprinting bijwonen. Daarnaast ben ik trots dat ik een manuscript heb geschreven. Afwegingen maken is leuk, maar op een gegeven moment moet je ook door naar een volgende station. Daarnaast wil ik de volgende keer meer experimenteren.

Wat is je ervaring met het werken bij een bedrijf in Duitsland en welke verschillen met Nederland zijn je opgevallen?

Wat mij is opgevallen is dat Duitsland erg divers is en dat ook de mensen waarmee ik werkte divers waren. Zo waren er veel verschillende nationaliteiten onder de werknemers. Verder kan ik wel stellen dat er een aantal verschillen zijn tussen Nederland en Duitsland. In Duitsland wil men een goede baan, waar in Nederland men iets wil wat op hem/haar aansluit. Daarnaast is Duitsland conservatiever en minder flexibel. In Duitsland wil men liever een plan aanhouden, ondanks dat er uit nieuwe informatie blijkt dat de relevantie verloren is gegaan.

Wat is je droombaan en paste deze stage daarbij?

Ik hoop in de toekomst als onderzoeker/ontwikkelaar richting nieuwe procestechnologie aan de slag te gaan. De stage paste hier dan ook heel goed bij. Ik denk dat ik weet in wat voor een organisatie ik wil werken, namelijk middel tot groot en met duidelijke visie in een functie als pragmatische procesontwikkelaar.