Kun je bier maken van bruine bonen?

Bizarre biertjes challenge

Hoe maak je een schuimpje? Of aardappelpureepoeder? Het zijn niet direct quizvragen waar je vrijkaarten voor Lowlands mee kunt winnen. Spijtig! Want Marthe kent de antwoorden. Met glimlach: “Als je over voedingsmiddelentechnologie begint te vertellen, ben je sowieso niet snel uitgekletst. Ik zit nooit om een verhaal verlegen.”

Puzzelen met suiker

Haar hogeschoolkeuze is niet vreemd. De moeder van Marthe was teamleider op de Helicon (MAS), haar tante en neef zaten op de HAS. “Voeding boeit me. Ik verdiep me graag in de functie van ingrediënten in voedingsmiddelen en hun onderlinge reacties. Stel dat je een cake light wilt maken. Dan haal je vetten en suikers eruit. Maar zowel in structuur als in smaak zal het veel minder een cake zijn. Welke vervangers heb je dan nodig om toch van cake te kunnen spreken? En hebben deze wijzigingen invloed op het productieproces? Zulke puzzels. Dat vind ik leuk.” Ter geruststelling haar aanrecht staat niet vol petrischaaltjes en erlenmeijers. “Nee jôh. Ik houd ook van koken en eten met vrienden. Tapas, chocola en honderd andere lekkere dingen!”

Buitenlandstage in Nieuw-Zeeland

Tijdens haar binnenlandse stage bij Delicia, een middelgroot bedrijf dat onder andere hagelslag produceert, heeft Marthe gewerkt aan de product- en procesontwikkeling van een suikercoating. Stage in het buitenland? Dit was voor Marthe hét hoogtepunt van de opleiding. Ze werkte in Nieuw-Zeeland aan innovatieve ontwikkelingen bij een klein bedrijf met een mooie pilotplant (kleine fabriek), een echte speeltuin voor een voedingsmiddelentechnoloog!