Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Mijn naam is Wanrong Franken en kom uit Wageningen en woon op kamers in Den Bosch. Ik ben 19 jaar en studeer Voedingsmiddelentechnologie bij HAS Hogeschool in Den Bosch. Ik was altijd al geïnteresseerd hoe een voedingsmiddel gemaakt werd, zoals een pot appelmoes. Mijn moeder kon me daar veel over vertellen, want zij heeft deze studie ook gedaan op de HAS. Mijn interesses zijn erg gericht op de bèta vakken, zoals scheikunde, wiskunde en natuurkunde.

Droombaan

Mijn droombaan is werken bij een zuivelbedrijf of bakkerij op een R&D afdeling (Research & Development), ik vind het leuk om analyses te doen. Daarnaast vind ik het erg interessant om verbanden te onderzoeken tussen ingrediënten, proces en eigenschappen van het eindproduct.

Stages

Mijn oriëntatiestage heb ik gelopen bij Mead Johnson Nutrition in Nijmegen, een bedrijf dat zuigelingenvoeding produceert. Daar heb ik de R&D kant leren kennen. Mijn derdejaars stage is momenteel bij Pally Biscuits in Nieuwegein. Pally produceert voor eigenmerk-koekjes van voornamelijk supermarkten. Pally produceert ook koekjes met een laagje chocolade aan één kant. Mijn opdracht is om het chocolateerproces goed te beschrijven en inzichtelijk te maken en daarbij de belangrijke parameters te zoeken die invloed kunnen hebben op de eigenschappen van het eindproduct. Daarbij komen werkzaamheden kijken als monsters nemen en opslaan en natuurlijk ook beoordelen (waarbij proeven niet mag ontbreken). Zelf doe ik ook (literatuur)onderzoek naar het chocoladeproces en eigenschappen. Ik ben hiervoor ook naar de leverancier van de chocolade geweest om vragen te kunnen stellen en antwoorden te krijgen, met een rondleiding hoe de chocolade gemaakt wordt voordat het naar Pally gaat.

Van deeg tot inpak

Het proces bij Pally is open, je ziet het proces van deeg tot koek tot inpak. Hierdoor heb je een beter overzicht wat er gebeurt tijdens het proces. Wanneer het deeg droog aanvoelt weten ze dat er iets meer water toegevoegd moet worden. Wat ik wel jammer vind is dat ze bij Pally niet veel analyses doen (bijvoorbeeld hardheid van een koekje of chocolade meten). Wel meten ze de kleur, hoogte en vochtgehalte van het koekje.

Buitenlandstage

Voor buitenland stage ga ik waarschijnlijk stage lopen bij Fonterra R&D Center in Nieuw-Zeeland. Een groot zuivelbedrijf daar. Dit lijkt mij een mooi bedrijf om meer over R&D te leren en echt analyses te uit te voeren.