Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Ben je ondernemend? Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld op gebied van mens, dier, milieu of natuur? Wil je nu eens echt aan de slag met jouw eigen passie? Dan is de 20-weekse minor Betekenisvol Ondernemen iets voor jou.

Over de minor

Binnen deze module word je meegenomen in een proces van persoonlijke ontwikkeling. Je gaat in vrijheid werken aan een volledig individueel zelf gekozen betekenisvol project, wat je kiest vanuit je passie en talenten.

Daarnaast werk je in de eerste 10 weken samen met andere studenten aan een betekenisvol groepsproject. Je werkt in een zogenaamde ‘learning community’ met studenten van verschillende opleidingen binnen en buiten HAS Hogeschool.

Ikigai-model

Deze module is gebaseerd op het Ikigai-model. Ikigai is de ultieme combinatie van je talenten, passie, missie, beroep en roeping. In Okinawa, in Japan worden mensen gemiddeld heel oud. Behalve dat deze mensen gezond leven, leven ze hun ikigai. Ikigai betekent letterlijk vertaald ‘doel van het leven’ oftewel ‘purpose in life’. Ikigai gaat over je beroep uitoefenen of geld verdienen op zo'n manier dat je je talenten inzet, doet wat je leuk vindt en wat betekenisvol is voor de wereld.

In de module Betekenisvol Ondernemen ga je aan de slag met jouw eigen ikigai. Je gaat een zelfanalyse doen, die je later gaat vertalen in een aanpak voor een eigen betekenisvol project of zelfs een eigen onderneming. Hierbij ga je actief op zoek naar partijen met wie je kunt samenwerken of waar je iets van kunt leren.

ikigai model

Actieve leeromgeving

Er zijn wekelijkse bijeenkomsten met de klas, je projectgroep en je eigen coachgroep. Je werkt met elkaar in een zogenaamde learning community. Dit is een off- en online ruimte waarin studenten, docenten en learning partners samenwerken, leren en elkaar uitdagen. Elke student, docent en learning partner heeft een bepaalde rol en/of taak om ervoor te zorgen dat er continue een actieve leeromgeving is, waarin de studenten in het eigen tempo en met de eigen leervragen aan de slag kunnen gaan.

We dagen je uit om zoveel mogelijk externen te ontmoeten om je verder te helpen met je project, maar ook om te onderzoeken hoe jouw project kan aansluiten bij je doelgroep.

Per groep van 4-6 studenten is er een coach, bij wie je ook terecht kan voor individuele gesprekken. De rol van je coach is enerzijds coaching van je proces en anderzijds sparringpartner voor je project.

Lees hier een interview met student Manon

Leerdoelen

Tijdens deze module werk je aan de volgende 4 competenties:

  1. Into action: jezelf motiveren, idee omzetten in concreet project en leren door te doen
  2. Research: probleemanalyse van je betekenisvol idee, doelgroep onderzoek en testen van je product in een pilot
  3. Skills: samenwerken, versterken van zelfbewustzijn en je eigen maken van tools en vaardigheden
  4. Impact: waarde creëren, anderen mobiliseren en communicatie

Ingangseis

Minimaal 150 credits hebben gehaald van jaar 1,2 en 3 van een erkende hbo-opleiding (max. 30 credits studievertraging hebben).

Mocht je geïnteresseerd zijn, meld je dan via onderstaande inschrijvingsprocedure aan en dan spreken we je graag om kennis te maken en je motivatie te bespreken. We sturen je desgewenst extra informatie toe.

  1. Schrijf ons een mail z.s.m., maar uiterlijk vóór 01 juni 2022
  2. Voeg een motivatiebrief toe
  3. Kennismakingsgesprek (eventueel online)
  4. Start programma 29-08-2022

Aanmelden

Als HAS-student kun jij je aanmelden voor deze minor via het inschrijfformulier op het HASwise intranet.

Ben je geen HAS-student en is jouw onderwijsinstelling aangesloten bij Kies Op Maat? Meld je dan aan via Kies Op Maat.