Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Vind jij het ook zorgwekkend dat de helft van alle Nederlanders overgewicht heeft? En dat dit leidt tot een toename van chronische ziektes, zoals diabetes, en een ernstiger ziekteverloop bij Covid-19? En wil je iets doen aan de grote gezondheidsverschillen tussen groepen mensen als gevolg van uiteenlopende opleidingsniveaus en sociaal economische positie? Met de 20-weekse minor ‘Creating a healthy food environment’ kun je een bijdrage leveren aan een gezondere wereld.

De Minor ‘Creating a healthy food environment’ is een Engelstalige minor

Over deze minor

Het creëren van gezondere voedselomgevingen staat centraal in deze minor. In een programma van 20 weken dagen we je uit om daarvoor een strategie te ontwikkelen, toe te passen en/of te evalueren. Je kunt denken aan zaken als:  

  • hoe kun je kindermarketing voor ongezonde producten verbieden;
  • het ontwerpen van een supermarkt(webshop)strategie om consumenten te helpen gezonde keuzes te maken;
  • het invoeren van gezonde schoollunches in basisscholen of gezonde keuzes in ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Je verwerft informatie over zaken als voeding en gezondheid, voedselomgeving, wetgeving en rollen van de betrokken stakeholders. En je verdiept je in de meningen over voeding en gezondheid van de verschillende betrokken stakeholders (overheid, voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties). Op grond daarvan vorm je een eigen kritische mening. Het traject van 20 weken bevat onder meer: interdisciplinair projectwerk, gastlessen van experts van overheid, voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties en van kennisinstellingen.

Leerdoelen

Je leert:

  • betrouwbare informatie te verzamelen;
  • op basis daarvan een kritisch, genuanceerd en onderbouwd standpunt in te nemen over de oorzaken van ongezonde voedingsomgevingen;
  • een effectieve strategie te ontwikkelen die leidt tot een gezondere voedingsomgeving waardoor de consument gezonder kan eten;
  • daarbij rekening te houden met de belangen van de verschillende betrokken stakeholders zoals voedingsindustrie, overheid, consumenten, NGO’s.

Ingangseis

  • hbo-propedeuse en minimaal 40 punten van het 2e jaar.
  • basiskennis over voeding en gezondheid is aanbevolen, maar niet verplicht.
  • specifieke deficiënties kunnen van te voren worden besproken en extra lesmateriaal wordt beschikbaar gemaakt.

Aanmelden

Als HAS-student kun jij je aanmelden voor deze minor via het inschrijfformulier op het HASwise intranet.

Ben je geen HAS-student en is jouw onderwijsinstelling aangesloten bij Kies Op Maat? Meld je dan aan via Kies Op Maat.