Vind jij het ook zorgwekkend dat 50% van de Nederlanders overgewicht heeft en dat dit leidt tot chronische ziektes zoals diabetes en ernstiger ziekteverloop bij Covid-19; en dat er grote gezondheidsverschillen zijn tussen mensen, gerelateerd aan opleidingsniveau en sociaal economische status?

Om deze trend te stoppen moeten we gezondere voedselomgevingen creëren. Je bent je misschien al bewust van discussies over voedselkeuzelogo’s op verpakte voedingsmiddelen, over gemeentes die gevraagd worden om fast-food restaurants te weren rond scholen, over gezonde schoolkantines, over misleidende etiketten en kindermarketing en over zout- en suikerverlaging in voedingsmiddelen. De minor Creating a healthy food environment helpt je beter te begrijpen wat de rol van onze voedselomgeving in de context van de huidige gezondheidsproblemen en geeft je inzicht in de rollen van de verschillende betrokkenen zoals de voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, overheid en consumenten.

Wil je een bijdrage leveren aan een gezondere wereld samen met studenten van andere disciplines door de gezonde keuze gemakkelijk te maken? Dan is deze minor echt iets voor jou!

De Minor ‘Creating a healthy food environment’ is een Engelstalige minor

Over deze minor

In 20 weken bieden we een programma aan waarin je uitgedaagd wordt om een strategie te ontwikkelen, toe te passen en/of te evalueren die bijdraagt aan een gezondere voedselomgeving.

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld: wat ervoor nodig is om kindermarketing te verbieden of om suikertaks in te voeren; het ontwerpen van een supermarkt(webshop)strategie om consumenten te helpen gezonde keuzes te maken; het invoeren en evalueren van gezonde schoollunches in basisscholen of gezonde keuzes in ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Hiervoor leer je goede kwaliteit informatie te gebruiken en toe te passen over onderwerpen zoals: voeding en gezondheid, de voedselomgeving, wetgeving, rollen van de betrokken stakeholders. Je zult je ook verdiepen in de verschillende meningen over voeding en gezondheid van de verschillende betrokken stakeholders (zoals overheid, voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties) en je eigen kritische mening vormen.

De duur is 20 weken van interdisciplinair project werk, met gastlessen van sprekers, vertegenwoordigers van overheid, voedingsmiddelensector en maatschappelijke organisaties. Zij delen hun expertise, uitdagingen en successen.

Leerdoelen

De student verzamelt betrouwbare informatie en vormt op basis hiervan een kritisch, genuanceerd en onderbouwd standpunt over de oorzaken van onze ongezonde voedingsomgeving.

Vanuit deze invalshoek ontwikkelt de student een effectieve strategie die leidt tot een gezondere voedingsomgeving waardoor de consument gezonder kan eten. De student houdt rekening met de belangen van de verschillende betrokken stakeholder zoals:  voedingsindustrie, overheid, consumenten, NGO’s.

Ingangseis

HBO propedeuse en minimaal 40 punten van het 2e jaar.

Basis kennis over voeding en gezondheid is aanbevolen, maar niet verplicht. Specifieke deficiënties kunnen van te voren worden besproken en extra lesmateriaal wordt beschikbaar gemaakt.

Aanmelden

Kijk voor een volledig overzicht van onze minoren en om je aan te melden op de website Kies op maat.

Aanmelden via Kies op Maat