Ben je geïnteresseerd in voeding en gezondheid? Misschien heb je de discussies al wel gezien over: voedselkeuzelogo’s op verpakte voedingsmiddelen; over gemeentes die fastfood restaurants bij scholen zouden moeten verbieden; over gezonde schoolkantines, over misleidende etiketten op voedingsmiddelen en kindermarketing; over zout- en suikerverlaging in voedingsmiddelen.

Je hebt ook vast wel gehoord dat 50% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft, wat leidt tot chronische ziekten, zoals diabetes en ernstig ziekteverloop bij Covid-19; en dat er grote gezondheidsverschillen zijn tussen mensen, vooral bepaald door opleidingsniveau en economische status.

Zou je beter willen begrijpen wat de oorzaken van de huidige gezondheidsproblemen zijn en welke rol is van de verschillende betrokkenen, zoals de voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, de overheid en de consument? Ben je op zoek naar wegen om bij te dragen aan een gezondere wereld, samen met studenten van andere disciplines? Dan is deze minor misschien wel iets voor jou.

De minor Make the healthy choice, the easy choice is een Engelstalige minor.

Over deze minor

In 20 weken bieden we een programma aan waarin je uitgedaagd wordt om een strategie te ontwikkelen, toe te passen en/of te evalueren die bijdraagt aan een gezondere voedselomgeving.

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld: wat ervoor nodig is om kindermarketing te verbieden of om suikertaks in te voeren; het ontwerpen van een supermarkt(webshop)strategie om consumenten te helpen gezonde keuzes te maken; het invoeren en evalueren van gezonde schoollunches in basisscholen of gezonde keuzes in ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Hiervoor leer je goede kwaliteit informatie te gebruiken en toe te passen over onderwerpen zoals: voeding en gezondheid, de voedselomgeving, wetgeving, rollen van de betrokken stakeholders. Je zult je ook verdiepen in de verschillende meningen over voeding en gezondheid van de verschillende betrokken stakeholders (zoals overheid, voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties) en je eigen kritische mening vormen.

De duur is 20 weken van interdisciplinair project werk (individueel of in groepen), met gastlessen van sprekers, vertegenwoordigers van overheid, voedingsmiddelensector en maatschappelijke organisaties. Zij delen hun expertise, uitdagingen en successen.

Ingangseis

HBO propedeuse en minimaal 40 punten van het 2e jaar.

Aanmelden

Kijk voor een volledig overzicht van onze minoren en om je aan te melden op de website Kies op maat.

Aanmelden via Kies op Maat