Cateraar HAS Hogeschool verkoopt nieuw plantaardig ‘saucijzenbroodje’ met witte lupine

Er is sinds deze week een bijzonder nieuw broodje verkrijgbaar bij cateraar Beerens en Berens: een soort saucijzenbroodje, maar dan geheel plantaardig. En met een voor Nederland uniek nieuw ingrediënt: witte lupine. Witte lupine is een bijzonder eiwitrijke peulvrucht waarmee  je makkelijk zelf kunt koken. Eén van de bedenkers van het broodje, Jacqueline Castelijns, stond afgelopen dinsdag  bij de kantine haar product te promoten en had veel aanspraak. Ze had zakjes lupinebonen bij zich en deze waren in een mum van tijd uitverkocht. Ondertussen konden de HAS’ers ook het nieuwe broodje proeven.

Witte lupine onbekend in Nederland
“Tot nu toe kenden we in Nederland alleen de blauwe lupine”, legt Jacqueline haar keuze voor het experimenteren met witte lupine uit. “Die peulvrucht heeft echter een taaie  schil en is moeilijk zelf in de keuken te verwerken. Er wordt vooral meel van gemaakt voor vleesvervangers en brood. De witte lupine is nog onbekend in Nederland, in landen als Spanje wordt het al lang  geteeld. Deze boon is veel toegankelijker dan de blauwe lupine, mensen kunnen er zelf makkelijk mee aan de slag.”

Beter voedsel in instellingskeukens
Jacqueline en haar compagnon Monique Beute raakten eigenlijk per toeval in de witte lupine geïnteresseerd toen zij een bezoek brachten aan het Louis Bolk Instituut waar veel onderzoek wordt  gedaan naar de boonsoort. “Monique is manager in de verslavingszorg en maakt zich hard voor beter voedsel in instellingskeukens. Ikzelf was op zoek naar mogelijkheden om plantaardige eiwitbronnen te promoten als alternatief voor dierlijk eiwit.  Dat is gezond en duurzaam.  Toen we over de witte lupine hoorden, werd ons idee concreet. Bij toeval was er één biologische boer in Nederland die  witte lupine had gezaaid en deze oogst was bij toeval nog beschikbaar. We besloten ermee te gaan experimenteren en POWERPEUL was geboren.”

Kring van mensen
En al doende leert men. Jacqueline en Monique hebben inmiddels een aantal producten ontwikkeld en een club mensen om zich heen verzameld die enthousiast zijn over de witte lupine. Ans Beerens is er één van hen gaat nu op HAS Hogeschool als eerste kantine in Nederland het hartige lupinebroodje verkopen. Die kring van mensen voor Jacqueline en Monique onmisbaar.  “We staan met onze producten veel op festivals en evenementen”, zegt Jacqueline. “Dát zijn de plekken waar we onze producten kunnen testen en waar we verbindingen kunnen leggen met mensen die ons gedachtegoed delen. Het valt me op dat je via die weg ook met een klein initiatief invloed kunt hebben op de ontwikkelingen in  de keten.”

Meer plantaardig eten
“Ans is voor ons een belangrijke schakel: we willen niet alleen om tafel met boeren en peulvruchtenexperts, maar ook met de retail en food service. We vinden het fijn als ze kritisch meekijken, zo kunnen we ons product in de loop der tijd steeds verder verbeteren. Mensen moeten meer plantaardig gaan eten, zowel voor onze gezondheid als voor het behoud van onze aarde. We hopen hier zo aan bij te kunnen dragen.”

Meer weten over de witte lupine of recepten bekijken? www.powerpeul.nl