Studente Eveline van Dam grote winnaar goed bezochte HAS Food Experience 2017

Studente Eveline van Dam is de grote winnaar van de HAS Food Experience 2017. De vierdejaars studente Food Innovation viel maar liefst 3 keer in de prijzen bij de uitreiking van de FoodManship Awards: 2 keer met haar individuele project Provito en 1x in een groepsopdracht met het project Purée. De 9e editie HAS Food Experience had een recordaantal bezoekers: zo’n 1500 professionals, alumni, docenten, studenten en ouders bezocht het evenement waar 165 vierdejaars studenten van de opleidingen Food Innovation, Voedingsmiddelentechnologie, International Food & Agribusiness, Bedrijfskunde en agribusiness, Dier- en veehouderij en Milieukunde hun projecten presenteerden.

Maar liefst 9 prijzen

Dit jaar werden 9 FoodManship Awards uitgereikt. Er werden 4 vakjuryprijzen uitgereikt onder leiding van lectoren van HAS Hogeschool, 4 talent awards uitgereikt door afgevaardigden van bedrijven en 1 publieksprijs waarvoor bezoekers gedurende de dag konden stemmen. De bedrijven die de talent awards toekennen gaan de studenten helpen hun project te realiseren. Dit zijn de winnaars:

Vakjuryprijzen

Rewind HAS Hogeschool 1.    Categorie Rewind (doordenken van processen, kwaliteit en ingrediënten): Yeast, the new palmoil, van Florine Stroo, Niek Monden, Martin Oostveen en Marloes Willemsen.
       Over het project: MariaMonkeys zijn dé biscuitjes zonder palmolie. Het biedt de perfecte oplossing voor het groeiende probleem rondom palmolie en creëert een duurzaam tussendoortje voor  kinderen.
       Reactie van de jury (lectoraat Groene Gezondheid): De studenten hebben een maatschappelijk probleem genomen als uitgangspunt voor hun project. Zij hebben een gedegen onderzoek gedaan en een perfecte presentatie gegeven.

Play HAS Hogeschool2.    Categorie Play (Product-, verpakking- en marktontwikkeling van bestaande producten): Puuré, ontdek de wereld van pure smaken, van Nienke Grisel, Ilona Thijssen, Eveline van Dam en Eva Botter.
Over het project: Verse aardappelpuree gecombineerd met wereldse smaken in een nieuw jasje, om met gemak een verassende avondmaaltijd op tafel te zetten.
Reactie van de jury (lectoraat Voeding & Gezondheid): De studenten hebben een volledig nieuw concept bedacht voor een breed publiek inzetbaar waarbij ze álles goed doordacht hebben.

Forward HAS Hogeschool3.    Categorie Forward (nieuwe product-, verpakking- en marktontwikkeling bezien vanuit consumentperspectief): Provito van Eveline van Dam.
Over het project: Provito stelt mensen met kauw- en slikproblemen weer in staat te
genieten van de maaltijd, door het gemiste stukje vlees gemakkelijk eetbaar te maken.
Reactie van de jury (lectoraat AgroFood Marketing): Eveline heeft een relevant probleem heel goed opgelost door een nieuwe techniek toe te passen en zo vlees makkelijk eetbaar te maken. Deze techniek heeft een enorme potentie en veel meer toepassingsmogelijkheden.

Next HAS Hogeschool4.    Categorie Next (studenten hebben een visie gevormd over de toekomst): Future of Farming 2030 van Joran Holtes en Joey Swinkels.
Over het project: Een toekomstvisie over het boerenbedrijf en hoe deze gaat veranderen in
het jaar 2030.
Reactie van de jury (lectoraat Co-creatieve en Co-operatief Ondernemerschap): Joran en Joey hebben een heel goede visie op het overbruggen van kloven in de agrofoodsector. Ze zien ze niet alleen, maar doén er ook echt iets mee.

Talent Awards

Machinery HAS Hogeschool5.    Categorie Machinery: Nobel, een vorstelijk stuk vlees van Gerrit van Veen.
Over het project: Onder het merk Nobel verkoopt Gerrit het meest smaakvolle vlees van Nederland, gemaakt van het Berkshire-varken. Gerit werkt met een korte keten en houdt alle schakels zelf in de hand.
Reactie van de jury (Marel): Dit project straalt een combinatie van ondernemerschap, vakmanschap en passie uit. Zit perfect in elkaar.

Ingredients HAS Hogeschool

6.    Categorie Ingredients: Happy Belly van Lisanne Rijs.
Over het project: De verantwoorde crackers van Happy Belly zijn het tussendoortje voor
zwangere vrouwen, afgestemd op de voedingsstoffen die belangrijk zijn
tijdens de zwangerschap.
Reactie van de jury (Givaudan): Dit project straalt een enorme passie en enthousiasme uit.

Factory HAS Hogeschool7.    Categorie Factory: Provito van Eveline van Dam.
Reactie van de jury (Royal Smilde): Zij heeft een groot en onderschat maatschappelijk probleem aangepakt. We hebben zelfs al ideeën over een merknaam waar het onder zou kunnen vallen.

Retail HAS Hogeschool8.    Categorie Retail: Fishless & Chips van Chiara Marino.
Over het project: Plantaardige kant-en-klaar maaltijd met visvervanger geïnspireerd op
Britse Fish & Chips voor de bewuste eter die makkelijk wil eten én iets goeds wil doen voor het milieu.
Reactie van de jury (Plus Retail): Ontzettend lekker product. Na de vegetarische slager is Nederland klaar voor de vegavisboer.

Publieksprijs

Publieksprijs HAS Hogeschool9.    Categorie Record (publieksprijs): Stay van Alicia Peters.
Over het project: Stay biedt de oplossing tegen lekken en knoeien met een éénkops theezakje na gebruik, waardoor er echt ontspannen thee gedronken kan worden.
Deze prijs werd uitgereikt door de winnaressen van vorig jaar.