Kun je met een vr-bril een watersnood voorkomen?

Virtuele Overstroming Challenge

Voor leerlingen die verder willen gaan met Aardrijkskunde op hbo niveau is het aanbod van opleidingen niet groot.

Een opleiding die wél aansluit bij de behoefte om aardrijkskunde toepasbaar te maken is Geo Media & Design aan HAS Hogeschool in Den Bosch. Deze opleiding richt zich op het vertalen van een aardrijkskundig vraagstuk naar een (kaart)product dat inzicht geeft in de oplossing van het vraagstuk.

Leerlingen kunnen data vinden over het ruimtelijk vraagstuk en deze verwerken tot visualisatie.

Lesopdracht

Geo informatie visualiseren

HAS Hogeschool heeft een lesopdracht ontwikkeld voor het middelbaar onderwijs als voorbeeldopdracht waar Geo Media & Design studenten hun tanden in kunnen zetten. Hiermee hopen we uw leerlingen tijdens een Aardrijkskunde les te inspireren om de hbo opleiding Geo Media & Design als studiekeuze te overwegen! De opdracht begint met een vraagstuk. Met kaarten in een web-gis komen de leerlingen tot een visualisatie van dat vraagstuk. Tenslotte maakt de leerling een WebKaart waarmee inzicht in het probleem wordt gegeven.

Voor wie?

De opdracht richt zich op leerlingen van havo/vwo klas 4 of 5.

Lestijd

De opdracht neemt ongeveer 1 lesuur in beslag waarna de resultaten eventueel besproken kunnen worden in een latere les.

Lesopdracht

Ontbossing in de Amazone

De opdracht gaat over de ontbossingsproblematiek in de Amazone, een thema dat sinds het aantreden van de uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro in Brazilië op 1 januari 2019 actueler is dan ooit. Bolsonaro wil de Amazone openstellen voor commerciële landbouw en mijnbouw, ten koste van de inheemse bevolking en lijnrecht tegen het Klimaatverdrag van Parijs in (zie bijvoorbeeld het artikel van Nina Jurna, NRC 31-12-2018). Er wordt ingegaan op vraagstukken rond de ontginning van het tropisch regenwoud in Amazonia (eindterm 10a) en conflicten in Brazilië die verband houden met de etnische en culturele diversiteit (eindterm 10b). Kortom, een interessante en complete les

Voor wie?

De opdracht richt zich op leerlingen van havo/vwo klas 4 of 5.

Lestijd

Aan de slag!

Wilt u aan de slag met toegepaste Aardrijkskunde én de mogelijkheid de leerlingen kennis te laten maken met de top-opleiding (volgens Keuzegids hbo) Geo Media & Design?

Vraag dan nu het lespakket aan via Talitha van Son op email adres: T.vSon@has.nl.