Een studie kiezen is best een hele challenge. Als ouder wil je jouw kind natuurlijk zo veel mogelijk helpen door te luisteren en mee te denken. Maar hoe doe je dat op een relaxte manier? Geen zorgen, een studiekeuze gaat stap voor stap. En we nemen je mee in al deze verschillende fases!

1️⃣ Oriëntatie
2️⃣ Aanmelden via Studielink
3️⃣ Match in vooropleiding?
4️⃣ Studiekeuzecheck & afronden aanmelding
5️⃣ Kosten & studiefinanciering
6️⃣ Van start!

STAP 1

Oriëntatie

Een bezoek samen met jouw zoon of dochter aan een open dag is een fijne start van de oriëntatie. Zo krijg je een goed beeld van de opleidingen, de sfeer en is er de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan docenten en studenten. Bekijk ook onze online studiemarkt voor een eerste online kennismaking.

Heeft jouw kind een goed gevoel gekregen bij de school en opleiding(en)? Dan raden we hem of haar aan om te komen proefstuderen of meelopen, en écht te ervaren hoe het is als student op de HAS!

STAP 2

Aanmelden via Studielink

Om te starten in studiejaar 2022 - 2023 kan je zoon of dochter zich nog tot en met 15 juni aanmelden. Hier vind je alle informatie over aanmelden. Belangrijk: voor iedere opleiding gelden er specifieke toelatingseisen.

Aanmelden doe je als aankomend student via www.studielink.nl met een eigen DigiD code. Dit kan dus niet via de DigiD van de ouders.

STAP 3

Match in vooropleiding?

Bekijk de toelatingseisen per opleiding zorgvuldig. Voor sommige opleidingen is wiskunde en/of scheikunde verplicht. Is jouw kind havo- of vwo-scholier en doet hij of zij geen examen in wiskunde en/of scheikunde? Dan kan het benodigde niveau behaald worden door het volgen van een deficiëntiecursus.

Van mbo naar hbo

Voor mbo-leerlingen adviseren we sterk om het Young Professionals Traject te volgen. Zo zijn aankomende studenten beter voorbereid op de overstap van mbo naar hbo.

STAP 4

Studiekeuzecheck & afronden aanmelding

Zodra de aanmelding via Studielink is ingevuld en verstuurd (let op: de aanmelddeadline is 15 juni), ontvangt jouw zoon of dochter een mail van Studentzaken met aanvullende vragen om de aanmelding af te ronden.

Voor sommige hbo-bacheloropleidingen geldt een (verplichte) aanvullende studiekeuzecheck. Bekijk dus de toelatingseisen goed.

STAP 5

Kosten & Stufi

Wil je meer weten over de studiekosten, op kamers gaan en wat er nodig is voor een vliegende start? Bezoek de pagina's met praktische info over onder andere:

Studiefinanciering

Op de website van DUO is alles te vinden over studiefinanciering, collegegeldkrediet en OV voor studenten.

STAP 6

Van start!

Het is zover: jouw dochter of zoon is binnenkort officieel student. Spannend maar vooral leuk, toch? Mocht je toch nog inhoudelijke vragen hebben, neem dan even contact op met de studieadviseur van de opleiding. Voor praktische vragen kun je terecht bij Studentzaken.

Studiebegeleiding

Iedere student krijgt een persoonlijke coach toegewezen voor het begeleiden van zijn of haar studieloopbaan aan HAS Hogeschool.

Kijk verder dan je eigen grenzen

Naar het buitenland

Alle studenten van HAS Hogeschool gaan in het 3e of 4e jaar naar het buitenland. Dit kan een stage of een studieperiode bij een buitenlandse onderwijsinstelling zijn. Naast inhoudelijke voorlichting geven we voorlichting over alle praktische zaken die bij een verblijf in het buitenland komen kijken.

Studenten die binnen de EU een stage of minor gaan volgen kunnen in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs.