Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Op deze pagina vind je als eerstejaarsstudent praktische informatie, specifiek voor de opleiding Management van de Leefomgeving in Den Bosch:

 • start van studiejaar
 • literatuurlijst en leermiddelen
 • kosten van leermiddelen en collegegeld
 • minimumeisen laptop
2022-2023

Start studiejaar

Het studiejaar 2022-2023 begint op maandag 29 augustus of dinsdag 30 augustus. Er is dan een meeting met je coach en de coachgroep gepland waar onder andere het lesrooster voor blok 1 wordt toegelicht. Op het rooster staat aangegeven welke activiteiten en lessen er in de verschillende weken en op welke manier (fysiek op school of online) plaatsvinden. De lestijden liggen tussen 8.30 en 18.00 uur.

Informatie over het exacte tijdstip dat je verwacht wordt op de HAS zal via de mail worden gecommuniceerd. In de week van 23 augustus kun je deze mail verwachten.

Literatuurlijst

Dit zijn de boeken die je nodig hebt voor studiejaar 2022/2023. De boeken zijn te bestellen via Boekhandel Hurkmans van Hees.

Dictaten en boeken

Bestellen bij Boekhandel Hurkmans van Hees
De meeste boeken worden binnen 24 uur en zonder extra kosten aan je verzonden. Buitenlandse boeken en boeken van andere opleidingsinstituten hebben soms een langere levertijd, wacht daarom niet te lang met bestellen. Heb je vragen over de literatuurlijst? Stuur dan een e-mail naar info@boekhandelhurkmans.nl. Indien je je telefoonnummer vermeld, word je door Boekhandel Hurkmans van Hees teruggebeld.

Blackboard-leermiddelen worden in blok 1 digitaal verstrekt.

Dictaten worden door docenten digitaal beschikbaar gesteld via Blackboard, Sharepoint, MS Teams of mail. Je kunt zelf bepalen of je het dictaat wil laten printen. Als je dit wilt, dan kan dit bij Copyshop van der Heijden via het bestelformulier op de website.

Leermiddelen en activiteiten

Kosten leermiddelen

Boeken en andere leermiddelen: € 400
Licenties Adobe pakket: ongeveer € 130 euro (surfspot studentenprijs)
In blok 4 deelname aan buitenlandse excursie Berlijn*: €350

Alle bedragen zijn indicatief.

* Op dit moment (juni 2021) gaan we ervan uit dat de geplande excursie naar Berlijn gaat plaatsvinden in blok 4. HAS Hogeschool volgt in alle gevallen de richtlijnen van het kabinet en het RIVM rondom de corona-maatregelen.

Andere kosten

Collegegeld

Naast de kosten van leermiddelen betaal je wettelijk collegegeld. Het wettelijk collegegeld voor je 1e hbo-bachelor studie bedraagt € 2.209.

Let op: Begin je voor het eerst aan een opleiding in het hbo? Dan kom je in aanmerking voor een halvering van het collegegeld tijdens het 1ste studiejaar. Actuele informatie is te vinden op de website van DUO.

Als je al een hbo- of wo-studie hebt afgerond, moet je HAS-instellingscollegegeld betalen. Dat bedraagt (voor 2022-2023) € 8.800.

Collegegeld betalen

Windows aanbevolen

Minimumeisen laptop

Omdat op de HAS geen vaste computers voor studenten beschikbaar zijn, moet je over een eigen laptop beschikken. Om daar goed mee te kunnen werken, moet je laptop aan een aantal minimumeisen voldoen.

Omdat bepaalde programma's die door opleidingen worden gebruikt niet op MacOS-systemen werken, adviseert HAS Hogeschool je een Windows-laptop. Voor enkele opleidingen gelden hogere systeemeisen.

Minimumeisen

Hardware

 • Processor Intel Core i5 - i7 aanbevolen
  Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
 • Grafische kaart NVIDIA GeForce MX150
 • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels) - full HD (1920x1080 pixels) aanbevolen
 • 8 GB intern geheugen - 16 GB aanbevolen
  Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
 • 100 GB vrije schijfruimte - 128 GB en SSD-schijf aanbevolen
  Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office
 • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz
  5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS Hogeschool
 • Lange accuduur
  Stroomvoorzieningen niet altijd beschikbaar
Minimumeisen

Software

 • Windows 10 - 64 bit-versie aanbevolen
 • MS Office - meest recente versie aanbevolen
 • Up-to-date anti-virus en -malware

Als student kun je (na de start van het studiejaar) via www.surfspot.nl voordelig software aanschaffen, zoals MS Windows, Adobe Creative Cloud en SPSS. MS Office 365 Pro Plus stelt HAS Hogeschool al gratis beschikbaar.

Vragen over de opleiding?

Contact

Monique Huberts

Monique Huberts

Studieadviseur Management van de Leefomgeving
M.Huberts@has.nl 088 - 890 38 22
WhatsApp

WhatsApp

HAS Hogeschool
has@has.nl +31 88 890 3600