Op deze pagina vind je als eerstejaarsstudent praktische informatie, specifiek voor de opleiding Milieukunde in Den Bosch:

• start van studiejaar
  • literatuurlijst en leermiddelen
  • kosten van leermiddelen en collegegeld
  • minimumeisen laptop
2019-2020

Start studiejaar

Het studiejaar 2019-2020 start op maandag 2 september 2019. Je wordt om 10.00 uur verwacht op de Onderwijsboulevard 221 in Den Bosch. In de centrale hal wordt op borden aangegeven waar je heen moet. Na een welkomstwoord krijg je een rondleiding. Ook is er de mogelijkheid om boeken en dictaten op te halen. Denk dus aan een tas en een betaalpas of geld. Daarna volgt verdere kennismaking met je klasgenoten, coaches en docenten. Meer informatie vind je in de informatiebrief.

Informatiebrief

Dictaten, boeken en Blackboard-leermiddelen

Literatuurlijst

Op de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en Blackboard-leermiddelen die je voor blok 1 nodig hebt. De lijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Literatuurlijst

Bestel boeken tijdig

Leermiddelen

Dictaten koop je in de 1ste week bij Boekhandel Hurkmans (filiaal in HAS Hogeschool), op een tijdstip dat in je rooster vermeld staat. Boeken bestel je van tevoren, bij een boekhandel zoals Boekhandel Hurkmans.

De meeste boeken hebben een korte levertijd, maar omdat een aantal minder gangbaar is raden we je aan om voor 10 augustus te bestellen. Blackboard-leermiddelen worden in blok 1 digitaal verstrekt.

Leermiddelen en activiteiten

Kosten leermiddelen

Boeken en andere leermiddelen:  € 415
Excursies en introductie: € 100

Alle bedragen zijn indicatief.

Andere kosten

Collegegeld

Naast de kosten van leermiddelen betaal je wettelijk collegegeld. Dat is voor het studiejaar 2019-2020 vastgesteld op op € 2.083.

Als je al een hbo- of wo-studie hebt afgerond, moet je HAS-instellingscollegegeld betalen. Dat bedraagt € 7.550.

Collegegeld betalen

Windows aanbevolen

Minimumeisen laptop

Omdat op de HAS geen vaste computers voor studenten beschikbaar zijn, moet je over een eigen laptop beschikken. Om daar goed mee te kunnen werken, moet je laptop aan een aantal minimumeisen voldoen.

Omdat bepaalde programma's die door opleidingen worden gebruikt niet op MacOS-systemen werken, adviseert HAS Hogeschool je een Windows-laptop. Voor enkele opleidingen gelden hogere systeemeisen.

Minimumeisen

Hardware

• Processor Intel Core i5
    Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
  • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels)
  • 8 GB intern geheugen
    Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
  • 100 GB vrije schijfruimte
    Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office
  • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz
    5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS Hogeschool
  • Lange accuduur
    Stroomvoorzieningen niet altijd beschikbaar
Minimumeisen

• Windows 10 - 64 bit-versie aanbevolen
  • MS Office - meest recente versie aanbevolen
  • Up-to-date anti-virus en -malware

Als student kun je (na de start van het studiejaar) via www.surfspot.nl voordelig software aanschaffen, zoals MS Windows, Adobe Creative Cloud en SPSS. MS Office 365 Pro Plus stelt HAS Hogeschool al gratis beschikbaar.

Vragen over de opleiding?

Pauline Spitters

Studieadviseur