Op deze pagina vind je als eerstejaarsstudent praktische informatie, specifiek voor de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Venlo:

• start van studiejaar
  • literatuurlijst en leermiddelen
  • kosten van leermiddelen en collegegeld
  • minimumeisen laptop
2019-2020

Start studiejaar

Het studiejaar 2019-2020 begint op maandag 2 september. Je krijgt dan het lesrooster voor blok 1. Daarop staat aangegeven welke activiteiten en lessen er in de verschillende weken plaatsvinden. In de eerste week zijn op alle dagen activiteiten gepland. De lestijden liggen tussen 8.30 en 18.00 uur.

Op donderdag 29 augustus starten we met een introductiedag:

10.45 uur   Ontvangst bij HAS Hogeschool (Spoorstraat 62)
11.00 uur   Introductieprogramma
23.00 uur   Eindfeest bij Grenswerk (Peperstraat 10)
01.00 uur   Afsluiting

We zouden het ook leuk vinden als je deelneemt aan de Welcome Day voor internationale studenten op dinsdag 27 augustus.

Het secretariaat van de opleiding is weer bereikbaar vanaf 26 augustus.

Dictaten, boeken en Blackboard-leermiddelen

Literatuurlijst

Op de literatuurlijst vind je alle dictaten, boeken en Blackboard-leermiddelen die je voor blok 1 nodig hebt. De lijsten voor latere blokken krijg je na aanvang van het studiejaar.

Literatuurlijst

Bestel boeken tijdig

Leermiddelen

Boeken bestel je van tevoren, bij een boekhandel zoals Boekhandel Hurkmans. Indien je de boeken bij Boekhandel Hurkmans hebt aangeschaft, worden deze in week 1 geleverd op vestiging Venlo.

De meeste boeken hebben een korte levertijd, maar omdat een aantal minder gangbaar is raden we je aan om voor 10 augustus te bestellen. Blackboard-leermiddelen worden in blok 1 digitaal verstrekt.

Leermiddelen en activiteiten

Kosten leermiddelen

Boeken en andere leermiddelen: € 220
Excursies en outdooractiviteiten: € 130

Deze bedragen zijn indicatief.

Andere kosten

Collegegeld

Naast de kosten van leermiddelen betaal je wettelijk collegegeld. Dat is voor het studiejaar 2019-2020 vastgesteld op op € 2.083.

Als je al een hbo- of wo-studie hebt afgerond, moet je HAS-instellingscollegegeld betalen. Dat bedraagt € 7.550.

Collegegeld betalen

Windows aanbevolen

Minimumeisen laptop

Omdat op de HAS geen vaste computers voor studenten beschikbaar zijn, moet je over een eigen laptop beschikken. Om daar goed mee te kunnen werken, moet je laptop aan een aantal minimumeisen voldoen. Zie onderstaand de hardware en software eisen.

Omdat bepaalde programma's die door opleidingen worden gebruikt niet op MacOS-systemen werken, adviseert HAS Hogeschool je een Windows-laptop.

Minimumeisen

Hardware

• Processor Intel Core i5
    Voldoende processorcapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
  • Schermresolutie WXGA (1280x768 pixels)
  • 8 GB intern geheugen
    Voldoende geheugencapaciteit voor modern besturingssysteem, zoals Windows 10
  • 100 GB vrije schijfruimte
    Voldoende schijfruimte om naast besturingssysteem ook andere applicaties te kunnen installeren, zoals MS Office
  • WiFi-standard IEEE 802.11n 2,4/5GHz
    5GHz-ondersteuning voor optimale verbinding met draadloos netwerk van HAS Hogeschool
  • Lange accuduur
    Stroomvoorzieningen niet altijd beschikbaar
Minimumeisen

• Windows 10 - 64 bit-versie aanbevolen
  • MS Office - meest recente versie aanbevolen
  • Up-to-date anti-virus en -malware

Als student kun je (na de start van het studiejaar) via www.surfspot.nl voordelig software aanschaffen, zoals MS Windows, Adobe Creative Cloud en SPSS. MS Office 365 Pro Plus stelt HAS Hogeschool al gratis beschikbaar.

Vragen over de opleiding?

Astrid Jillings

Studieadviseur