Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Indien je niet de juiste vooropleiding hebt om te worden toegelaten én je bent 21 jaar of ouder (bij de start van het studiejaar d.w.z. 1 september) dan kun je je beroepen op de 21+ toets.

Vestiging Den Bosch

21+ regeling

Mocht je geïnteresseerd zijn in een opleiding bij vestiging Den Bosch?

Neem dan contact op met de studieadviseurs van de opleiding naar jouw keuze om na te gaan wat jij moet doen om als 21+ student toegelaten te worden voor een opleiding aan HAS Hogeschool.

Vestiging Venlo

21+ regeling

De procedure hieronder beschreven is voor aankomende studenten geinteresseerd in een opleiding bij vestiging Venlo.

De 21+ toets houdt in:

 1. DAT (Differentiële Aanleg Test) voor HRM:
  dit is een capaciteitentest die intellectuele capaciteiten meet op de onderdelen figurenreeks, rekenvaardigheid, analogieën, taalgebruik en praktisch inzicht. De test duurt 1 uur en 45 minuten.
 2. Gesprek:
  het gesprek vindt aansluitend plaats aan de test en hierin wordt de testuitslag besproken. Wanneer je score voor de DAT voor HRM voldoende is, gaan we graag met je in gesprek over o.a. je motivatie, studievaardigheden en leergeschiedenis.
 3. Opleiding gebonden toets:
  Iedere opleiding hanteert eigen aanvullende toelatingseisen. Bekijk in de tabel hieronder wat de aanvullende toelatingseisen voor de opleiding van jouw keuze zijn.

Op basis van de scores die worden behaald op de DAT voor HRM en de opleiding gebonden toets(en) wordt een rapport opgesteld waarmee je toelaatbaar wordt verklaard of wordt afgewezen.

Onderdelen 21+ toets

Kosten

 • DAT voor HRM: €50,-
 • Opleiding gebonden toets wiskunde: €75,-
 • Opleiding gebonden toets scheikunde: €75,-
 • Opleiding gebonden toets Food Innovation: Geen kosten aan verbonden

 

Data

De opleiding gebonden toetsen worden begin juli aangeboden in Den Bosch.

21+ toets Venlo

21+ toets aanvragen

Je kunt een 21+toets aanvragen bij de studieadviseur van de opleiding van jouw keuze.

21+ toets Venlo

Voorwaarden

Je kunt je eenmaal per studiejaar beroepen op de 21+ toets.

Vestiging Venlo

Aanvullende toelatingseisen per opleiding

Bedrijfskunde en agri-foodbusiness

De opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness heeft aanvullende toelatingseisen gesteld namelijk wiskunde dient op eindexamen havo-niveau te zijn. Om aan te tonen dat dit bij jou het geval is dien je een havo certificaat hiervan te overhandigen. Wanneer je geen havo-certificaat wiskunde kunt overhandigen dien je deze deficiëntie nog weg te werken. Dit kun je onder andere doen door de deficiëntiecursus op HAS Hogeschool te volgen en af te ronden met een voldoende. Je mag deze toets enkel maken wanneer de uitslag van je DAT voor HRM voldoende is.

Deze opleiding gebonden toets wordt begin juli aangeboden in Den Bosch.


Food Innovation / Healthy Living

De opleidingen Food Innovation en Healhty Living stellen als aanvullende eis dat je een toets maakt waarmee we je kennis, interesse en leermogelijkheden testen. Je dient voor deze toets minimaal een 5,5 te scoren. Je mag deze toets enkel maken wanneer de uitslag van je DAT voor HRM voldoende is. Het moment van het maken van de opleiding gebonden toets wordt in overleg met de studieadviseur bepaald.

Deze opleiding gebonden toets wordt begin juli aangeboden in Den Bosch.

Vestiging Venlo

Aanvullende toelatingseisen per opleiding

Business Management in Agriculture & Food

De opleiding Business Management in Agriculture & Food heeft aanvullende toelatingseisen gesteld namelijk wiskunde dient op eindexamen havo-niveau te zijn. Om aan te tonen dat dit bij jou het geval is dien je een havo-certificaat hiervan te overhandigen. Wanneer je geen havo-certificaat wiskunde kunt overhandigen dien je deze deficiëntie nog weg te werken. Dit kun je onder andere doen door de deficiëntiecursus op HAS Hogeschool te volgen en af te ronden met een voldoende. Je mag deze toets enkel maken wanneer de uitslag van je DAT voor HRM voldoende is.

Deze opleiding gebonden toets wordt begin juli aangeboden in Den Bosch.


Toegepaste Biologie

De opleiding Toegepaste Biologie heeft aanvullende toelatingseisen gesteld namelijk scheikunde en wiskunde dienen op eindexamen havo-niveau te zijn. Om aan te tonen dat dit bij jou het geval is dien je een havo-certificaat hiervan te overhandigen. Wanneer je geen havo-certificaat scheikunde en wiskunde kunt overhandigen dien je deze deficiënties nog weg te werken. Dit kun je onder andere doen door de deficiëntiecursussen op HAS Hogeschool te volgen en af te ronden met een voldoende. Je mag deze toetsen enkel maken wanneer de uitslag van je DAT voor HRM voldoende is.

Deze opleiding gebonden toetsen worden begin juli aangeboden in Den Bosch.